La sessió informativa, adreçada a associacions de veïns i diverses entitats dels barris propers al parc, es va dur a terme el dimarts 15 de juny a la Seu del Districte i per via telemàtica.
L’objectiu era dialogar sobre la gestió dels incendis forestals i el paper dels Bombers de Barcelona en la seva prevenció i extinció; així com conscienciar a la ciutadania sobre el seu paper clau en evitar que es produeixin i en minimitzar les possibles conseqüències.
En aquest sentit, tot i que els cossos d’emergències han acumulat experiència i són més resilients, la millor manera d’abordar els incendis forestals és evitant que es produeixin, i la majoria d’ignicions són d’origen antròpic, és a dir, degudes a activitats humanes. Tots els barris de muntanya disposen de Plans d’Autoprotecció (PAU), que es van explicar a la xerrada.
Els assistents a les xerrades també van conèixer la resposta operativa dels bombers en aquest tipus d’incendis o les tasques que fan en el marc de la campanya forestal que es va activar el 7 de juny, en la que s’adapten i reforcen els dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta ràpida i eficaç als possibles incendis forestals: recorreguts de prevenció operativa, comprovació d’hidrants, etc.
Al web de Bombers de Barcelona trobem consells per evitar i afrontar els incendis:
Com evitar incendis
- No llençar cap element que pugui comportar una ignició (burilles mal apagades, llumins, petards…) al bosc o en zones pròximes.
- Recordar la prohibició, entre el 15 de març i el 15 d’octubre, de fer treballs forestals ni cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes. Només es permet fer barbacoes en infraestructures d’obra, amb mataguspires, tancament a tres parets que arribin al mataguspires i sempre que no hi hagi una prohibició expressa. En cas de realitzar una barbacoa, caldrà recollir les cendres adequadament.
- Col·locar mataguspires a les xemeneies.
- No deixar cap mena de deixalla al bosc. Poden ser una font d’ignició.
Què cal fer en cas d’incendi?
Cal trucar al 112 i donar tota la informació possible. També es pot descarregar (prèviament a l’incendi), l’aplicació mòbil My112, que permetrà geolocalitzar a través de la trucada.