L’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Parcs i Jardins i la Fundació Espigoladors, entitat dedicada a fomentar l’aprofitament alimentari i el dret a l’alimentació, impulsa aquesta iniciativa a cinc districtes de la ciutat amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat que posi l’alimentació sostenible al centre.
A les Corts, l’espigolada s’ha fet al Monestir de Pedralbes el divendres 25 de febrer, i hi han participat els tallers Ocupacionals i les escoles d’Educació Especial, en concret, 38 voluntaris i voluntàries del Taller Ocupacional Ariadna i del Centre Ocupacional les Corts, i els i les educadores.
Les taronges amargues recollides es traslladen a l’obrador de la Fundació Espigoladors per elaborar-hi una melmelada 100% natural. Es tracta d’un laboratori d’innovació a favor de l’aprofitament alimentari que ofereix oportunitats laborals i formatives a persones en situació de risc d’exclusió social.
La melmelada, batejada amb el nom de “La Marga”, serà distribuïda a entitats socials del districte, prioritàriament aquelles que atenguin a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària.
Un cop feta la recollida, la fundació durà a terme diversos tallers adreçats als tallers ocupacionals i escoles d’educació especial del districte per tal de compartir amb els infants i joves la problemàtica del malbaratament alimentari. El producte final es distribuirà a les entitats participants del projecte i d’altres entitats socials que atenguin a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària.
Respecte al consum del producte final, el laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha fet les analítiques prèvies de la fruita i les proves de melmelada i constata que els resultats compleixen amb la normativa vigent pel seu consum. És important recordar que les taronges dels arbres fruiters de la ciutat no són aptes per al consum sense passar per un control de qualitat i seguretat alimentària.
La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers amargs és Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat.
En aquest iniciativa, duta a terme l’any passat com a prova pilot al Districte de Sant Andreu i que s’emmarca en l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible 2030, també hi ha col·laborat el departament de Mans al Verd de Parcs i Jardins.