El Seguici Popular, les bèsties i els gegants s'exposen per la Mercè 2021

06/09/2021 - 12:45

Durant les setmanes prèvies a la Festa Major, tres espais emblemàtics de la ciutat escalfen motors amb les exposicions d'imatgeria festiva. A més, n'hi ha una dedicada als cartells dels 150 anys de la Mercè!

Amb l’arribada del setembre torna la Festa Major de la ciutat. Les colles fa mesos que es preparen i és el moment de lluir-se al màxim davant els barcelonins que surten al carrer per gaudir de la festa.

Enguany fa cent cinquanta anys que l’Ajuntament celebra la Festa Major dedicada a la Mare de Déu de la Mercè, per això La Casa dels Entremesos acull una exposició amb bona part dels cartells d’aquests anys, que també es poden veure al Passeig de Gràcia. I com cada any per la Mercè, aquests dies es poden veure la majoria de gegants i bèsties barcelonins en tres mostres: l’Exposició del Seguici Popular, la Mostra de Dracs i Bèsties de foc i la Mostra de Gegants. Totes les exposicions són sense reserva prèvia, però amb mascareta i aforament limitat.

El Seguici Popular, a l’Ajuntament

L’Exposició del Seguici Popular continua enguany a l’Ajuntament, un espai més adient per poder controlar l’aforament que no el Palau de la Virreina. De l’11 al 23 de setembre s’hi podran veure els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar. El Seguici, nascut l’any 1993, és integrat pels elements d’imatgeria més representatius de la història festiva de la ciutat, que fan la funció simbòlica i transcendent de la festa. També en formen part el Ball de Bastons del Seguici i, d’ençà del 2019, els Falcons de BarcelonaL’exposició serà l’ocasió perfecta per veure el nou vestuari i joies dels Gegants del Pi, que es presenten el diumenge 12 al matí.

L’exposició del Seguici es podrà visitar de l’11 al 24 de setembre, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.

La Mostra de Gegants de Barcelona

La Mostra de Gegants torna al Pati Manning de la Casa de Caritat (carrer de Montalegre, 7). No caldrà reservar entrada però sí que la Mostra comptarà amb totes les mesures de seguretat i higiene, com mascareta obligatòria i aforament limitat.

En aquesta edició tan especial, es tornarà a comptar amb prop d’un centenar de gegants, gegantons i gegantets dels barris de la ciutat. La Mostra s’inaugurarà el diumenge 12 de setembre a les 18.00 h en un acte virtual que es retransmetrà pel Facebook de Cultura Popular Barcelona i comptarà amb el ball dels Gegants de la Ciutat i el ball dels Capgrossos Macers, a més dels parlaments de les autoritats.

El centenar de gegants barcelonins estarà exposat del dilluns 13 al dijous 23 de setembre i es podrà visitar cada dia de la setmana de 10 a 14 h i de 16 a 19.30 h.

La Mostra de Bèsties, amb novetats

Les bèsties barcelonines formaran part, un any més, de la Mostra de Dracs i Bèsties, mentre fan temps tot esperant la festa major. Enguany tornaran a ser al Born Centre de Cultura i Memòria, del 7 al 26 de setembre (excepte el 24), de dimarts a divendres de 15 a 21 h i els caps de setmana i festius de 10 h a 20 h (dilluns tancat).

A l’exposició s’hi afegiran activitats paral·leles com la visita guiada nocturna a l’exposició, que estarà teatralitzada i es durà a terme el dijous 16, amb reserva prèvia. També s’ha organitzat la jornada ‘lúdicament bestial’, que tindrà lloc el dissabte 18 de setembre a la plaça Comercial d’11 a 19 h amb jocs tradicionals i la primera Fira de Colles de Bestiari. Aquest dia també hi haurà una xerrada sobre el projecte de Bestiari 3D i la jornada acabarà cap a les 20 h amb la Passejada de Bèsties. 

A més, del 7 al 26 de setembre també es podrà visitar al Born CCM una decoració floral de la Casa dels Oficis amb motiu dels 150 anys de la Mercè i l’exposició dels 25 anys dels Gegants del Casc Antic.

150 anys de cartells a la Casa dels Entremesos

Per commemorar l’aniversari, La Casa dels Entremesos acollirà una exposició de gran format amb la majoria dels cartells de les festes. La mostra s’anomena ‘Anunciant la Mercè. Els cartells de la Festa Major de Barcelona 1951-2021’ i ha comptat amb la col·laboració de nombrosos artistes que han deixat la seva empremta al cartell de la Mercè.

Es podrà visitar del 12 de setembre al 26 de novembre (excepte el dissabte 25 de setembre).