L’acollida d’emergència és un servei municipal clau per garantir un habitatge a persones que es troben en una situació de crisi i no poden accedir a la seva llar habitual. Aquests tipus d’equipaments donen servei a persones que han perdut el seu habitatge en un incendi o un enfonsament, i també tenen un paper cabdal en emergències socials més àmplies, com els atemptats de la Rambla del 2017 o l’acollida de persones refugiades ucraïneses.
Fins ara, la ciutat disposava d’un centenar de places, ubicades a la planta superior del CUESB. L’ampliació que s’ha dut a terme mitjançant la construcció del nou CAE ha permès doblar la capacitat del servei, que ara ja podrà assumir l’allotjament de 200 persones. A més, un tercer equipament situat al passatge del Dos de Maig disposa de 75 places addicionals, que s’han posat en servei en moments puntuals.
Un nou equipament en temps rècord
El nou Centre d’Acolliment d’Emergències, que s’ha aixecat en només 8 mesos, té 2 plantes de 650 metres quadrats, 15 habitacions, 100 places fixes i 4 places addicionals. La planta superior s’ha destinat a allotjament, mentre que la planta baixa disposa d’una recepció, espais d’acollida i d’estada, una consigna, un guarda-roba, un menjador i instal·lacions del servei d’infermeria i de treball social i de la direcció. S’han destinat a l’execució i ampliació del servei 3,35 milions d’euros.
Emergències socials a Barcelona
El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) centralitza tots els serveis relacionats amb situacions de crisi social i està format per un equip de 93 persones: treballadors i treballadores socials, psicòlegs i psicòlogues i tècnics i tècniques d’intervenció logística, que s’organitzen en torns per atendre permanentment la ciutadania i altres serveis de l’Administració. Disposa d’una flota de 8 vehicles per als desplaçaments de l’equip de professionals en les intervencions i per prestar suport logístic a les persones ateses quan calgui.
L’any 2021 va atendre 37.718 persones, un 42,3% més que l’any anterior. El nombre d’atencions va pujar fins a 254 casos, amb una mitjana de dedicació de 34 hores. El pressupost anual del CUESB és de 5,58 milions d’euros.
Informació pràctica del CUESB
- Dona servei a Barcelona i a 24 municipis de l’àrea metropolitana a un total de 2,7 milions de persones.
- Funciona durant les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.
- Es troba al carrer de la Llacuna, 25, al Poblenou.
- Disposa d’un servei d’atenció telefònica gratuïta: 900 703 030.
- Més informació al web del CUESB.