Nou espai web per lluitar contra la soledat

30/10/2020 - 08:57

La creació d’aquesta web és una de les accions que ha dut a terme l’Ajuntament en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, definida com una de les epidèmies del segle XXI, agreujades amb l’emergència sanitària que vivim.

En aquest espai es posa a disposició de la ciutadania informació sobre la soledat, què és, què la causa i com hi fa front l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant un ampli ventall de programes i serveis adreçats a tota la ciutadania, sensibles a la diversitat i a les necessitats específiques de cada col·lectiu, dins del marc transversal de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

La soledat pot afectar a qualsevol persona en qualsevol moment de la seva vida. La discapacitat en sí mateixa no és un motiu que provoqui soledat. És la discriminació per motiu de discapacitat, la manca de suports pel desenvolupament d’una vida autònoma o la falta d’accessibilitat física i/o comunicativa a l’entorn, les raons que poden generar un sentiment subjectiu de sentir-se sol o sola.

La pandèmia de la covid-19 ha contribuït a incrementar un problema que ja estava invisibilitzat abans de la crisi sanitària. Segons l’Enquesta a persones en situació de dependència funcional del 2018, quasi dues terceres parts (el 62,6%) de les persones dependents de 55 anys o més s’han sentit excloses o que els faltava companyia en els 12 mesos anteriors. Tal com mostra aquesta enquesta, les persones amb dependència funcional solen viure més situacions d’exclusió social que la població general.​

Enfront d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, amb l’objectiu de promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i de vetllar pel benestar de tots els ciutadans i les ciutadanes, d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

L’Estratègia municipal contra la soledat es lidera des de la Regidora d’Infància, Joventut, Persones Grans i Diversitat Funcional, amb la col·laboració i l’impuls des de la Gerència Municipal per tal d’involucrar-hi tot l’Ajuntament. També pretén implicar les entitats, la ciutadania i el món acadèmic per fer de la lluita contra la soledat, una lluita de totes i tots. ​

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat ha col·laborat en la definició de l’Estratègia municipal contra la soledat i impulsarà la recerca, la reflexió i el debat al voltant de la diversitat funcional i la soledat a nivell autonòmic, nacional i internacional.