La ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, editada per Cossetània Edicions, inclou més de cent vint-i-cinc espècies vegetals ordenades pel nom científic i les denominacions en català i castellà. La publicació dona prioritat a les plantes que creixen espontàniament al voltant d’espais construïts o on hi ha hagut alteració per l’acció humana o pels animals domèstics.
La ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia i il·lustrada per Martí Franch, és un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de la ciutat. Aquesta guia recull espècies vertebrades i invertebrades que es presenten en tres ambients urbans: els edificis, els jardins i els espais aquàtics. Les fitxes explicatives donen informació sobre el rol ecològic de cada espècie, com ara la transparència de l’aigua i la neteja de les basses gràcies a les puces i els cargols aquàtics; la pol·linització per l’acció dels borinots, les papallones, etc.; el control de mosquits gràcies a les notonectes, les libèl·lules, etc., o el control de la processionària del pi, al qual contribueixen els puputs, les mallerengues, els ratpenats o els ballesters.
La presentació de les guies ha tingut lloc aquest diumenge 28 de gener a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella amb representants de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins i Cossetània Edicions. També s’ha realitzat un itinerari pel parc per poder identificar algunes espècies vegetals i animals que s’inclouen a les publicacions.