L’estudi, que porta per títol “Anàlisi de la situació de la soledat en relació amb les persones amb discapacitat”, ha estat promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat de Barcelona.
La recerca l’ha duta a terme la càtedra COCEMFE-UOC per a l’Autonomia Personal i Salut Digital i ha estat motivada per la idea que les persones amb discapacitat, sigui física, intel·lectual, per trastorn de salut mental, visual o auditiva, viuen situacions de soledat no desitjada.
Podeu consultar l’estudi sencer.
Quina metodologia s’ha fet servir?
La metodologia utilitzada ha combinat:
- Revisar literatura científica i altres documents existents que analitzen l’experiència de soledat entre persones amb discapacitat.
- Analitzar bases de dades que poden contribuir a donar-nos informació de qualitat sobre el tema.
- Entrevistar en profunditat a persones amb diferents tipus de discapacitat per identificar com viuen la soledat, com es podria prevenir i com evitar una doble discriminació i exclusió, per ser persona amb discapacitat i per estar sola.
Quines conclusions s’han obtingut?
Analitzant totes les dades obtinguts s’han identificat 3 àrees importants per lluitar contra la soledat no volguda de les persones amb discapacitat; l’accessibilitat, la participació i la formació de les persones amb discapacitat en habilitats socials i emocionals.
S’ha redactat un catàleg de conclusions bàsiques i de línies d’actuació:
- Lluitar per l’accessibilitat física, cognitiva i econòmica és lluitar contra la soledat.
- La discapacitat és un factor que predisposa a la soledat però no hi ha una relació causa-efecte entre discapacitat i soledat.
- Necessitem enquestes que combinin el tipus de discapacitat i el grau de soledat
- Les dades han de servir per dissenyar actuacions per grups de persones amb discapacitat especialment vulnerables.
- Promoure la participació activa de les persones amb discapacitat té un efecte protector
- Necessitem avaluar les activitats tenint en compte aquestes variables: És accessible?, Promou la participació activa de les persones amb discapacitat?, Ofereix suport emocional?.
- Incloure la mirada de les persones amb discapacitat en totes les accions promogudes per l’estratègia contra la soledat.
- Treballar en els factors que determinen la soledat.
L’estudi ha estat presentat en el marc de la Jornada sobre soledat no volguda de les persones amb discapacitat, celebrada el 7 d’octubre a Nou Barris i que ha aplegat a més de 80 persones.