Un projecte per reivindicar la memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona

07/04/2022 - 11:17

Memòria democràtica. A les Corts, es fa una xerrada sobre la memòria de les cooperatives d'habitatge del districte, el dimecres 20 d'abril, a les 17 h, a la Seu del Districte.

L'any passat va fer noranta anys que es va produir la primera gran vaga de lloguers documentada a Barcelona. La Regidoria de Memòria Democràtica impulsa el programa “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona”, que s’estén per tota la ciutat amb un gran ventall d’activitats per estudiar, difondre i reivindicar els moviments i les persones que han desenvolupat estratègies col·lectives per defensar el dret a l’habitatge, amb l’objectiu de contribuir a la construcció d’una memòria plural, democràtica i amb perspectiva de gènere.

Des de la gran vaga de lloguers de Barcelona, que va tenir lloc entre els mesos d’abril i desembre del 1931, la capital catalana ha viscut un gran nombre de reivindicacions, episodis d’autoorganització veïnal i moments històrics relacionats amb l’habitatge digne, sempre amb un paper capdavanter de les dones.

Destaquen fenòmens com el barraquisme i la seva erradicació, l’autoconstrucció als barris de muntanya, la construcció de les cases barates, l’aparició dels grans polígons d’habitatge o, més recentment, l’esclat de la bombolla immobiliària i l’especulació de l’habitatge.

DISTRICTE DE LES CORTS

Xerrada “Memòria de les cooperatives d’habitatge de les Corts”
Dimecres, 20 d’abril, 17 h
Seu del Districte de les Corts

A través de testimonis, fotografies i documents de veïns i veïnes que les van impulsar i que encara hi viuen, es presentarà el procés de recuperació de la memòria de les cooperatives d’habitatge La Encarnación i Evarist Arnús. Es posarà en valor aquest model de cooperativa, molt habitual en l’època per a la construcció de pisos, i que sovint era el trànsit que feien comunitats que vivien en nuclis de barraques i autoconstrucció per accedir a habitatges més dignes.

Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte de les Corts, amb la participació de veïnes i veïns de les cooperatives La Encarnación i Evarist Arnús i l’Arxiu del Districte.

Programa complet de ciutat: barcelona.cat/memoriademocratica/ca/programa/memoriahabitatge.