Posar al centre el benestar dels infants i fer de Barcelona una ciutat jugable i on viure i aprendre té un efecte clar en tothom que hi viu. Si hi ha infants jugant al carrer és perquè l’espai públic és inclusiu, saludable i sostenible. Una ciutat millor per a tothom.
Situar el joc i l’activitat física a l’aire lliure entre les polítiques públiques millora la vida dels infants i adolescents, augmenta les possibilitats d’aprenentatge i fomenta un desenvolupament saludable. Els entorns jugables, a més, són més inclusius i enriqueixen la vida comunitària.
Les escoles són el punt de partida
Arribar a l’escola i estar-s’hi un cop acaba la jornada ara és més segur amb el programa “Protegim les escoles”. Les pacificacions dels entorns escolars allunyen l’alumnat i les famílies del trànsit, el soroll i la contaminació. Aquest 2021 s’assolirà el centenar d’escoles protegides i el 2022 s’actuarà en 54 centres més.
A més, aquest curs, amb la pandèmia, hem facilitat espais a les escoles, que han pogut treure les aules als parcs, jardins, interiors d’illa, places, pistes i, fins i tot, platges. I no han esdevingut espais només per a l’oci, el 65% dels centres hi fan activitats lectives, sobretot amb els cicles d’infantil i primària.
Alhora, dins de les escoles també es viu una transformació verda. Onze patis ja s’han convertit en refugis climàtics, amb més verd i amb punts d’aigua, que ajuden a regular la temperatura. A partir del 28 de juny s’obriran al barri i el veïnat podrà accedir-hi durant els mesos més calorosos. Es preveu transformar deu patis en refugis climàtics cada any.
Les àrees de jocs infantils, renovades!
En els darrers dos anys s’han rehabilitat o reconstruït 56 àrees de jocs infantils. Totes incorporen criteris d’accessibilitat i d’inclusivitat i tres són totalment accessibles. Són zones més diverses i creatives, que permeten avançar en el dret al joc.