• Inici
 • / Protegim les escoles
 
 • Inici
 • / Protegim les escoles

Protegim les escoles

Les escoles són llocs plens de vida, amb un gran volum de persones que s'hi acosten cada dia, entre alumnes, docents, pares i mares. Per això, els seus entorns han de ser llocs segurs i saludables, amb espais d'estada i joc i també on hi hagi menys contaminació. Amb aquest objectiu, Barcelona posa en marxa el projecte Protegim les escoles.

 

Què és una escola protegida? 

És la transformació de l'entorn de l'escola, posant al centre la seguretat i el benestar dels nens i nenes a través de diverses accions:

 • Pacificació del trànsit en l’entorn escolar.
 • Millora dels accessos a les escoles.
 • Ampliació de les zones d'estada i del verd, incorporant nou mobiliari urbà: bancs, jardineres...

 

A quines escoles s'acturà?

Protegim les escoles s'anirà estenent poc a poc a totes les escoles de Barcelona. L'any 2020 es va actuar a 26 centres educatius de la ciutat, i aquest 2021 s'actuarà a 75 escoles més. De cara al 2022, el programa Protegim les escoles actuarà a 54 centres educatius més.

 

Les actuacions de 2021

Aquest any 2021 s'actuarà a 75 escoles, de les quals, una cinquantena comencen aquest estiu, aprofitant les vacances escolars. La resta s’aniran fent progressivament abans que acabi l’any.

Més informació: Comencen les obres a les 75 escoles que es protegeixen del trànsit aquest 2021

 

El mapa de Protegim les escoles

Filtra per

Filtra per

0 resultats a la cerca

Map

  Protegim escoles
  Protegim escoles
  Protegim escoles
  Protegim escoles
  Protegim escoles
  Protegim escoles
  Protegim escoles

  Un projecte transversal

  La protecció de les escoles i els seus entorns és una de les prioritats de l'Ajuntament de Barcelona. A més del programa Protegim les escoles, existeixen altres programes d'actuació que cal tenir en compte. Alguns d'ells són els següents:

  • Refugis Climàtics: L'Ajuntament ha fet obres a 11 escoles de la ciutat que s'han convertit en Refugis Climàtics, un projecte que ha rebut el finançament de l'Urban Innovation Action (UIA), un programa de la Comissió Europea per  “Adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris”, que planteja intervencions amb mesures blaves (incorporació de punts d’aigua), verdes (espais d’ombra i vegetació) i grises (actuacions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament).

  • Cessió d'espais als centres educatius: Per facilitar que es puguin complir les distàncies de seguretat i combatre els contagis de coronavirus, el Consorci d'Educació de Barcelona ha posat a la disposició de les escoles i instituts 233 espais municipals (consulta la llista en aquest enllaç) perquè puguin utilitzar-se com a espais educatius, ja sigui per fer-hi classe o com a pati a l'aire lliure. En el llistat hi ha 74 equipaments interiors, com ara centres culturals o biblioteques; i 159 espais exteriors en jardins i places. Més informació.

  • Escola Respira: És un programa que vol millorar la qualitat de l’aire als entorns escolars emprant diverses eines: actuacions urbanístiques, auditories de la qualitat de l'aire i programes educatius i accions de sensibilització a tot el col·lectiu escolar.

  • Escoles + Sostenibles: El programa Escoles + Sostenibles va néixer l’any 2001 en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, amb l’objectiu de contribuir a la sostenibilitat des de l’educació. Actualment, formen part d'aquesta xarxa més de 350 escoles, que han desenvolupat un ventall d'iniciatives de millora de la pròpia escola i de l'entorn.

  • Pla del Joc a l'Espai Públic: Protegim les escoles és també un dels 10 projectes tractors del Pla del Joc a l'Espai Públic, un programa amb horitzó 2030 que pretén passar d’una ciutat amb àrees de joc a una ciutat jugable. El seu objectiu és millorar i diversificar les oportunitats de joc i activitat física a l’espai públic pels seus amplis beneficis tant per al desenvolupament i benestar de la infància i l’adolescència com per a la salut i la vida comunitària.

  • Camins Escolars, Espais Amics: Després de 14 anys de recorregut a l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), fruit de l'experiència del projecte "Camí Escolar" iniciat l'any 1999 al districte de l'Eixample, el programa Camí Escolar, Espai Amic arriba al seu final d’etapa. No obstant això, la seva traça continua dins del marc del projecte Protegim les escoles. En un document, espai de consulta i guia històrica, queda recollit el material educatiu que s’ha elaborat durant aquests anys sobre aquesta iniciativa municipal: kit pedagògic. Un llegat que suma experiència a les noves propostes de millora dels entorns escolars. 


  Més informació:

  Notícia: Comencen les obres a les 75 escoles que es protegeixen del trànsit aquest 2021 (23 de juny de 2021)

  Notícia: Les escoles amb entorns pacificats arribaran a 155 l’any 2022 (8 de maig de 2021)

  Notícia: Més espai lliure de trànsit per a 78 escoles (20 d'octubre de 2020)

  Notícia: Menys contaminació i més seguretat per als infants als entorns escolars (16 de setembre de 2020)

  Notícia: Transformació d'una vintena d'entorns escolars i centres educatius (28 de juliol de 2020)

   

  Participació:

  Documentació presentada a la 1a Taula de Seguiment (27 de juliol de 2020):

  Documentació presentada a la 2a Taula de Seguiment (19 d'octubre de 2020):

  Documentació presentada a la 3a Taula de Seguiment (6 de maig de 2021):

   

  Protegim les escoles

   

  Protegim les escoles

  Entorns escolars més segurs i saludables

   

  200 escoles pacificades fins al 2023

  En el mandat actual s'actuarà a 200 escoles escollides segons un anàlisi tècnic de l'Ajuntament.

   

  Noves places i espais d’estada

  L'actuació urbanística als voltants de l'escola permetrà guanyar grans espais d'estada.

   

  Més seguretat per a l’alumnat

  Amb aquest projecte s'aconseguiran entorns més segurs i saludables per a l'alumnat dels centres educatius.