• Inici
 • / Protegim les escoles
 
 • Inici
 • / Protegim les escoles

Protegim les escoles

Les escoles són llocs plens de vida, amb un gran volum de persones que s'hi acosten cada dia, entre alumnes, docents, pares i mares. Per això, els seus entorns han de ser llocs segurs i saludables, amb espais d'estada i joc i també on hi hagi menys contaminació. Amb aquest objectiu, Barcelona posa en marxa el projecte Protegim les escoles, que fins al 2023 transformarà uns 200 entorns escolars.

 

Què és una escola protegida? 

És la transformació de l'entorn de l'escola, posant al centre la seguretat i el benestar dels nens i nenes a través de diverses accions:

 • Pacificació del trànsit en l’entorn escolar.
 • Millora dels accessos a les escoles.
 • Ampliació de les zones d'estada i del verd, incorporant nou mobiliari urbà: bancs, jardineres...

 

A quines escoles s'acturà?

Fins al 2023, l'Ajuntament actuarà en uns 200 centres educatius: es pacificaran 120 entorns escolars en el marc d'aquesta iniciativa, als quals cal sumar-hi 80 escoles més on s'executaran accions de reurbanització en el marc d’altres programes municipals, com el de les Superilles, els ecoxamfrans o el Pla de Barris. El programa s'estendrà poc a poc a totes les escoles de Barcelona.

Aquest estiu de 2020 començaran les actuacions a 22 escoles de la ciutat, i l’any 2021 es faran les millores a 50 més.

A més, també han començat ja les obres a les 11 escoles que es convertiran en Refugis Climàtics, un projecte que ha rebut el finançament de l'Urban Innovation Action (UIA), un programa de la Comissió Europea per  “Adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris”, que planteja intervencions amb mesures blaves (incorporació de punts d’aigua), verdes (espais d’ombra i vegetació) i grises (actuacions sobre els edificis per millorar-ne l’aïllament).

Protegim les escoles

El mapa de Protegim les escoles

Filtra per

Filtra per

0 resultats a la cerca

Map

  Protegim escoles
  Protegim escoles
  Protegim escoles
  Protegim escoles
  Protegim escoles

  Un projecte transversal

  La protecció de les escoles i els seus entorns és una de les prioritats de l'Ajuntament de Barcelona. A més del programa Protegim les escoles i els Refugis Climàtics, existeixen altres programes d'actuació que cal tenir en compte. Alguns d'ells són els següents:

  • Escola Respira: és un programa que vol millorar la qualitat de l’aire als entorns escolars emprant diverses eines: actuacions urbanístiques, auditories de la qualitat de l'aire i programes educatius i accions de sensibilització a tot el col·lectiu escolar.

  • Escoles + Sostenibles: El programa Escoles + Sostenibles va néixer l’any 2001 en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, amb l’objectiu de contribuir a la sostenibilitat des de l’educació. Actualment, formen part d'aquesta xarxa més de 350 escoles, que han desenvolupat un ventall d'iniciatives de millora de la pròpia escola i de l'entorn.

  • Pla del Joc a l'Espai Públic: Protegim les escoles és també un dels 10 projectes tractors del Pla del Joc a l'Espai Públic, un programa amb horitzó 2030 que pretén passar d’una ciutat amb àrees de joc a una ciutat jugable. El seu objectiu és millorar i diversificar les oportunitats de joc i activitat física a l’espai públic pels seus amplis beneficis tant per al desenvolupament i benestar de la infància i l’adolescència com per a la salut i la vida comunitària.


  Més informació:

  Notícia: Transformació d'una vintena d'entorns escolars i centres educatius

  Infografia: Mapa de les actuacions d'aquest 2020

  Nota de premsa (28 de juliol de 2020)

  Documentació presentada a la Taula de Seguiment (27 de juliol de 2020):

   

  Protegim les escoles

  Entorns escolars més segurs i saludables

   

  200 escoles pacificades fins al 2023

  En el mandat actual s'actuarà a 200 escoles escollides segons un anàlisi tècnic de l'Ajuntament.

   

  Noves places i espais d’estada

  L'actuació urbanística als voltants de l'escola permetrà guanyar grans espais d'estada.

   

  Més seguretat per a l’alumnat

  Amb aquest projecte s'aconseguiran entorns més segurs i saludables per a l'alumnat dels centres educatius.