Una plaça per homenatjar Joan Margarit al Campus Sud

20/04/2021 - 11:08

Urbanisme. Se situarà a l’actual parc de la Bederrida, entre els carrers de Pau Gargallo, Martí i Franquès, Baldiri Reixac i Pascual i Vila.

El Pla director del Campus Sud de la Diagonal és un procés de transformació que vol prioritzar un model d’urbanisme més amable, amb més espai per als vianants i que fomenti una mobilitat més sostenible i segura. També preveu la creació de llocs de trobada, com una nova plaça que durà el nom del poeta i arquitecte Joan Margarit.

El passat dilluns 19 d’abril es va presentar la proposta de posar el nom del poeta i arquitecte Joan Margarit a la nova plaça del Campus Sud. Aquesta proposta es va fer durant l’acte d’homenatge a Margarit, traspassat el febrer d’aquest any, que va comptar amb l’assistència del regidor del districte de les Corts Joan Ramon Riera, el rector de la UB, Joan Guàrdia, i el rector de la UPC, Francesc Torres, entre d’altres.

L’espai que portarà el nom de Joan Margarit és l’actual parc de la Bederrida, té gairebé 7.000m2 i és un espai a l’aire lliure destinat a la pràctica esportiva: tennis taula, atletisme, futbol i bàsquet, ubicat entre els carrers Pau Gargallo, Martí i Franquès, Baldiri i Reixach, i Pascual i Vila, a la zona del Campus Sud.

El regidor del districte de les Corts, Joan Ramon Riera, va remarcar que “des del districte posem damunt la taula del debat ciutadà la transformació del Campus Sud, i fem nostra la proposta del món universitari de dedicar l’àgora, la plaça que ha de ser el cor de la nova transformació del Campus, a Joan Margarit”.

El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia, va destacat la rellevància de la remodelació del Campus Sud per a una institució com la UB, eminentment urbana i des de sempre lligada a l’evolució de la ciutat. Més encara quan el projecte inclou un reconeixement a la figura del poeta i arquitecte Joan Margarit, que sempre va mantenir forts vincles amb la Universitat de Barcelona. «Fa uns anys —ha recordat el rector—, Joan Margarit va cedir a la Universitat de Barcelona una selecció dels seus poemes per a una obra que proposava tretze itineraris per la ciutat: Walking the City. Barcelona as an urban experience. Amb la proposta d’avui, hi voldríem afegir un itinerari més, que allotgi el nom de Joan Margarit al nostre campus i faci que sigui ell qui d’ara endavant formi part de l’itinerari diari dels universitaris».

El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya BarcelonaTech (UPC) Francesc Torres,  va afirmar: “En retre homenatge a Joan Margarit es fa justícia, per part de les nostres universitats, de l’Ajuntament de Barcelona i de la cultura,  ja que, a més d’un magnífic catedràtic de càlcul d’estructures i conspicu investigador a l’ETSAB, Joan Margarit, amb el temps, ha assolit una gegantina i premiada dimensió com a poeta en llengua catalana i castellana, amb una extensíssima obra reconeguda, aclamada pel públic i reconeguda amb els reconeixements més prestigiosos”.

La nova plaça Joan Margarit

La plaça, que se situarà a l’actual parc de la Bederrida, entre els carrers de Pau Gargallo, Martí i Franquès, Baldiri Reixac i Pascual i Vila, de gairebé 7.000 metres quadrats, està pensada per al gaudi del veïnat, amb actuacions urbanístiques alineades amb l’Agenda 2030, com totes les previstes al Pla director de la Taula Campus Sud, que es desplega en les línies estratègiques següents:

  • Mobilitat sostenible
  • Potenciació del verd
  • Eficiència i transició energètica
  • TIC i dades massives
  • Apropament de la ciutadania al campus
  • Presència de l’habitatge
  • Relacions amb l’entorn

Poeta i arquitecte

Nascut a Sanaüja (la Segarra) el 1938, Joan Margarit va ser catedràtic de càlcul d’estructures de la UPC, a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), i és un referent de la literatura catalana contemporània.

Una mostra de l’estima que tenia pel món universitari és la seva col·laboració amb el llibre Walking the city. Barcelona as an urban experience, editat per Estanislau Roca, Inés Aquilué i Renata Gomes, a Edicions UB. Per a aquesta obra, Joan Margarit va cedir a la Universitat de Barcelona una selecció de poemes que il·lustraven, a manera de porta d’entrada, tretze itineraris per la ciutat de Barcelona que un grup d’arquitectes, urbanistes i historiadors proposaven en el llibre. La Universitat de Barcelona era un d’aquests itineraris, proposat per l’arquitecte Andrés Lezcano, i Joan Margarit va triar-hi un poema punyent, Última lección, que va escriure des de l’amor per la Universitat.

L’extensa obra de Margarit en català i castellà ha estat traduïda a diversos idiomes i ha estat reconeguda amb múltiples guardons. Ha obtingut el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (2008), el Premi Nacional de Poesia (2008), el Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda (2017), el premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (2019) i el premi Cervantes (2019), entre altres reconeixements.

Àlbum fotogràfic de l’acte d’homenatge.