El Centre de Recursos en Drets Humans ha publicat una sèrie de vídeos formatius sobre discriminacions. Es tracta de 7 càpsules audiovisuals on testimonis i persones tècniques d’entitats socials de la ciutat expliquen, en primera persona, diferents eixos de discriminació.
Aquests són els 7 eixos de discriminació que s’aborden:
– Discapacitat: Comptem amb Maria Girbau Suñer, monitora i usuària d’ECOM, i Xavier Orno Latre, persona amb discapacitat intel·lectual i tècnic de DINCAT, perquè ens expliquin què és aquest tipus de discriminació. ECOM és un moviment impulsat per persones amb discapacitat física que treballa per la inclusió i la defensa dels seus drets. DINCAT, d’altra banda, treballa per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.
– LGTBI-fòbia: Amb l’explicació a càrrec de Cristian Carrer Russell, coordinador tècnic de l’Observatori Contra l’Homofòbia, i Rodrigo Araneda Villasante, president d’ACATHI (una associació formada per persones LGBTQI+ d’orígens diversos). Ambdues entitats treballen per defensar els drets LGTBI+ i prevenir les discriminacions.
– Racisme i xenofòbia: Aquesta càpsula aborda la discriminació per racisme i xenofòbia, i ampliant l’explicació sobre un dels tipus de racisme presents a Barcelona: l’antigitanisme, que és la discriminació envers les persones gitanes. Ens ho expliquen Gemma Ferreón Rivera, ex-portaveu de SOS Racisme i Bianca Galusca i Miguel Ángel Gómez Gómez, tècnics de la Fundació Secretariat Gitano.
– Aporofòbia: L’Albert, col·laborador d’Arrels Fundació, i Antonio Cortiñas, voluntari i persona que va ser atesa per Assís Centre d’Acollida, ens expliquen què és l’aporofòbia, o en altres paraules, el rebuig cap a persones amb poc recursos econòmics. Arrels i Assís són dues entitats que es dediquen a atendre persones en situació de sensellarisme a Barcelona.
– Salut: En aquesta càpsula s’expliquen les discriminacions per motius de salut i s’explora més específicament com aquestes afecten les persones amb problemes de salut mental i les persones seropositives. Comptem amb María Luisa Garcia Berrocal, coordinadora d’atenció de Creación Positiva, amb Rosa García, presidenta de Trebolmente (Federació Salut Mental de Catalunya) i amb Quim Roqueta, president de Gais Positius.
– Edat: Aquest vídeo compta amb els testimonis de Marifé Molano i M. Àngels Gómez, representants del Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona, i amb Patty Scherk, del Secretariat del Consell Joventut Barcelona, que ens expliquen què és l’edatisme. Ambdues entitats treballen, respectivament, per garantir els drets de les persones grans i joves de la ciutat.
– Religió: En aquesta càpsula sentim Cristina Vilaplana, tècnica d’igualtat de tracte i no-discriminació de la Fundació Bayt al-thaqafa i Arnau Oliveres, responsable de programes d’AUDIR – Diàleg interreligiós i interconviccional, que ens expliquen què és la discriminació per motius religiosos.
Podeu trobar totes les càpsules formatives a YouTube en aquest enllaç, on podreu activar subtítols en català, castellà i anglès.
El Centre de Recursos en Drets Humans ofereix recursos en drets humans i formació per a entitats, administració pública i àmbit educatiu formal i no formal de la ciutat. Podeu trobar tot el nostre catàleg formatiu en aquest enllaç i accedir a l’espai documental aquí.