Lamentem la mort de Roberta Marrero i de Sílvia Reyes, referents per a l’activisme trans

23/05/2024 - 10:17

Des del Centre LGTBI de Barcelona volem expressar la nostra tristesa per la mort de  Roberta Marrero i de Sílvia Reyes, referents per als activismes trans

 

Des del Centre LGTBI de Barcelona volem expressar la nostra tristesa per la mort de  Roberta Marrero i de Sílvia Reyesreferents per als activismes trans que van participar en diverses activitats al Centre LGTBI, com converses, exposicions i taules rodones, entre altres. 

Roberta Marrero, artista plàstica, escriptora, cantant i actriu, va esdevenir una icona cultural, deixant una extensa carrera tant artística com literària, amb obres com “El bebé verde” o “Derecho a cita”. Algunes de les seves obres plàstiques es van poder veure a l’exposició “Encanteris i dissidències”, que va acollir el Centre LGTBI de Barcelona entre octubre de 2022 i febrer de 2023, en el marc del cicle de programació sobre Espiritualitats. Fa poques setmanes, l’artista acompanyava el també escriptor i assagista Bob Pop en una presentació al Centre.  

Per la seva banda, Sílvia Reyes va patir la repressió del franquisme, va participar en la històrica manifestació pels drets LGTBI el 1977 a Barcelona, i va ser una figura clau per la recuperació de la memòria històrica trans. També va participar de diferents activitats des dels inicis del Centre LGTBI. Una de les últimes va ser l’exposició fotogràfica “Los muchos triángulos rosas”, de Luca Gaetano Pira, en la qual figurava un retrat seu i es documentava el seu testimoni. 

Des del Centre LGTBI trobarem a faltar les seves presències, els seus discursos, les seves anècdotes, les seves reflexions i tot el que han aportat a les lluites per la visibilitat i el reconeixement dels drets de les persones trans.

Ens queda el seu llegat, els seus testimonis, les seves paraules, les entrevistes que van concedir o els escrits que ens han deixat, per recordar-les i mantenir amb vida les seves memòries. 

Enviem una abraçada a totes les persones que les estimaven i que se senten properes a elles.