26 d’octubre: commemorem el dia de la visibilitat intersexual

26/10/2022 - 16:34

El 26 d’octubre commemorem el dia de la visibilitat intersexual per contribuir a combatre el desconeixement sobre les realitats de les persones intersex

El 26 d’octubre commemorem el dia de la visibilitat intersexual per contribuir a combatre el desconeixement sobre les realitats de les persones intersex

El 26 d’octubre commemorem el dia de la visibilitat intersexual per contribuir a combatre el desconeixement sobre les realitats de les persones intersex, tant dins com fora del col·lectiu LGTBQIA+-, així com per rebutjar la invisibilització i patologització dels seus cossos. 

Per continuar reflexionant al voltant de les identitats intersex, des del Centre LGTBI de Barcelona hem acollit la peça audiovisual  “Àngel Negre”, de l’activista i investigadora Mer Gómez, que reinterpreta la iconografia religiosa en clau de diversitat sexual i compara les identificacions de les persones intersex amb la sexualitat dels àngels.  

En aquest assaig audiovisual, Mer Gómez utilitza la figura dels àngels caiguts que apareixen en un dels retaules del Museu Nacional d’Art de Catalunya i fa un paral·lelisme amb les corporalitats intersex. Uns i altres representen la desobediència i el desordre, i pateixen en els seus cossos la violència que impliquen els intents per adequar-los a una norma.

O, en paraules de Mer: “Els àngels es van rebel·lar contra els mandats de Déu i van ser expulsats del cel. Per això els van tallar les ales”.  

Aquesta peça va ser realitzada en el marc de l’activitat Mirades insubmises. Pensar la diversitat sexual i el desig a través de l’art del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Ara es podrà visitar al Centre LGTBI fins al 30 de desembre, amb entrada lliure i gratuïta, com a part de l’exposició “Encanteris i Dissidències” dins del cicle d’activitats “Espiritualitats”. 

Aprendre més sobre intersexualitat 

Si t’interessa aprendre més sobre intersexualitat, el Centre de Documentació Armand de Fluvià, que es troba a la segona planta del Centre LGTBI de Barcelona acaba d’incorporar al seu catàleg els següents títols (en anglès): 

  • “Interdisciplinary and global perspectives on intersex”, Walker, Megan (ed.) (2022). 
  • ”A comprehensive guide to intersex”, Petersen, Jay Kyle (2021). 
  • ”Intersex matters : biomedical embodiment, gender regulation, and transnational activism” Rubin, David A (2017). 

Aquests i altres llibres estan disponibles al CDAF per préstec i consulta. L’horari del Centre de Documentació és de dilluns a divendres, de 16 a 20 hores.