Allarguem fins el 31 de gener l’exposició “Encanteris i dissidències”

03/01/2023 - 13:30

El temple queer del Centre LGTBI de Barcelona es queda fins al dimarts 31 de gener amb l'exposició "Encanteris i dissidències"

El temple queer del Centre LGTBI de Barcelona es queda fins al dimarts 31 de gener. “Encanteris i dissidències” és una exposició coral que es reapropia dels elements propis de les religions i espiritualitats per construir nous relats des de la diversitat sexual i de gènere.

L’exposició “Encanteris i dissidències”, que forma part del cicle d’activitats “Espiritualitats” del Centre LGTBI de Barcelona, es podrà visitar fins al pròxim dimarts 31 de gener, amb entrada lliure durant l’horari habitual d’obertura del Centre 

Inicialment estava previst que l’exposició acabés el 30 de desembre, amb el tancament de l’any. Però, donat el seu èxit i la bona rebuda del públic, l’àrea de programació del Centre ha decidit prorrogar la mostra per donar l’oportunitat de visitar-la a aquelles persones que encara no ho hagin fet.  

“Encanteris i dissidències” és la primera exposició que ha estat organitzada i curada íntegrament per l’equip de programació del Centre LGTBI de Barcelona, format per Julia Pardo i Xeito Fole. 

L’exposició es va presentar al Centre LGTBI de Barcelona el passat 25 d’octubre, amb un aquelarre en el qual van intervenir lis autoris de les obres i l’equip curatorial. En aquest enllaç podràs veure i escoltar la presentació sencera.  

A més, la mostra compta amb una guia en paper que conté els textos descriptius de les obres, i que ha estat il·lustrada per Michael Simbaña, autor també de les il·lustracions del cicle “Espiritualitats”. 

“Encanteris i dissidències” acull les peces d’una dotzena d’artistes i activistes per recórrer diferents maneres de viure l’espiritualitat per part de persones dissidents i convidar a viatjar per territoris i tradicions diverses, com les de Mèxic, Xile, els Pirineus, Argentina o Andalusia, entre d’altres.  

Es tracta d’una exposició coral que, com un exercici d’allò més queer, es reapropia d’elements propis de les religions i les espiritualitats per construir nous relats que parteixen de la representació de les diversitats sexuals, afectives i de gènere.  

 Com si es tractés d’un passeig per un particular temple queer, els altars de l’espai expositiu del Centre LGTBI es troben poblats per bruixes, mags, espiritistes, curanderes i xamanes, però també per santes, àngels i deïtats.  

Entre les peces de l’exposició es troba el Santo Coño Insumiso de Barcelona, una instal·lació confeccionada per activistes andaluses a Barcelona en solidaritat amb les feministes de Sevilla i Màlaga que van ser imputades per pressumptes delictes d’odi contra els sentiments religiosos en portar aquesta figura en processó en el context d’una manifestació.  

També es pot veure la peça audiovisual “Àngel Negre”, obra de l’activista i investigadora intersex Mer Gómez que reinterpreta la iconografia religiosa en clau de diversitat sexual. Aquesta peça que va ser realitzada en el marc de l’activitat Mirades insubmises. Pensar la diversitat sexual i el desig a través de l’art del Museu Nacional d’Art de Catalunya.   

La indagació sobre les arrels, la reivindicació de la genealogia i l’intent de guarir les ferides del propi llinatge es fan presents amb les obres del col·lectiu artístic Las Migras de Abya Yala. Amb les seves obres recuperen fotografies de l’àlbum familiar o tècniques com les arts tèxtils o el fotobrodat. Les peces provenen de la mostra “Travesías entre ensoñaciones y tempestades”, que va promoure el col·lectiu artístic feminista FemArt a l’espai expositiu de Ca La Dona.   

La irreverència i la provocació dels collages de l’artista i escriptora canària Roberta Marrero; la pregària irònica de lis participants de les I Jornades Estatals Autogestionades sobre Bisexualitat; la reivindicació de la memòria de les bruixes i les referents bisexuals amb el collage analògic de Leticia P.F. de Bobadilla o la màgia de les plantes medicinals, protectores i rituals retratades en clau etnobotànica per les i·lustracions de Natalia Saldaña, o amb un divertit to pop per Rapha Hu completen aquest singular panteó dissident. 

Des de la seva inauguració, el passat 13 d’octubre, han passat per l’exposició més de 500 persones. Si encara no has vingut a visitar-la, pren nota dels horaris: 

Dilluns: de 15:30 a 20:30 hores 

De dimarts a divendres: de 10 a 14 i de 15:30 a 20:30 hores 

Dissabtes: de 10 a 14 i de 15 a 20 hores 

Trobes més informació sobre l’exposició en aquesta notícia.