El Centre LGTBI de Barcelona, l’Oficina per la No Discriminació i l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia són els principals recursos davant d’agressions i discriminacions per orientació sexual, identitat i expressió de gènere
Des de 2020, Barcelona compta amb un protocol municipal per atendre les situacions de violència i de discriminació LGTBI-fòbica a la ciutat. Aquest protocol està coordinat pel Centre LGTBI de Barcelona, l’Oficina per la No Discriminació (OND) i l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia (OCL), que treballen de manera conjunta per donar atenció i resposta davant d’aquestes situacions.
El Centre LGTBI és un equipament municipal gestionat per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, que ofereix serveis gratuïts d’acollida per detectar necessitats en persones LGTBIQA+, assessorament jurídic, acompanyament psicològic i acompanyament especialitzat per persones trans, entre altres serveis.
L’OND, per la seva banda, és una oficina municipal que recull i acompanya les denúncies per qualsevol tipus de discriminació, dóna assessorament jurídic i treballa per sensibilitzar a la ciutadania.
I l’OCL és una entitat social dedicada específicament al registre, prevenció, atenció i abordatge de l’LGTBI-fòbia, que ofereix acompanyament psicosocial i assessorament jurídic, així com formacions especialitzades i punts d’atenció a les violències LGTBI-fòbiques en espais d’oci nocturn (punts liles).
Cada organisme treballa de manera coordinada per rebre aquests casos, acompanyar a les persones afectades i detectar les necessitats que puguin tenir. D’aquesta manera, es contribueix a disminuir la “victimització secundària”, és a dir, el procés pel qual una persona que ha patit una experiència traumàtica, com ara un tipus de discriminació, es pot veure revictimitzada a causa de les respostes inadequades, la manca de suport o les pràctiques institucionals que afegeixen més estrés, dolor o obstacles a la seva recuperació i procés de justícia.
Així ho van explicar en la Jornada d’abordatge sobre l’LGTBI-fòbia que es va desenvolupar el passat divendres 8 de novembre al Centre LGTBI de Barcelona. En aquesta jornada es va desenvolupar una taula tècnica en la qual van participar Montse Berdún, de l’Oficina per la No Discriminació; María León, del servei d’acollida del Centre LGTBI de Barcelona i Albert Carrasco, de l’Observatori Contra l’LGTBI-fòbia. Totis tres professionals van exposar les seves experiències pròpies en l’atenció a les violències LGTBI-fòbiques.
Serveis complementaris
Els serveis del Centre LGTBI, els de l’Oficina per la No Discriminació i els de l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia es complementen entre ells per tal de donar respostes específiques des de cada àmbit.
Així, el Centre LGTBI i l’OND atenen les persones afectades per situacions d’LGTBI-fòbia des d’una escolta activa per identificar les seves necessitats específiques. Per la seva banda, l’OCL rep i registra les incidències, i també detecta i atén les situacions d’LGTBI-fòbia que es puguin produir en espais d’oci nocturn, a través dels seus “punts lila”.
Si el cas requereix d’un recorregut jurídic, el Centre LGTBI ofereix un servei d’assessorament gratuït, però són l’OCL i l’OND les que acompanyen el procés jurídic d’una manera més holística. L’OND, a més, ofereix serveis de mediació.
En el cas del Centre LGTBI de Barcelona, es destaca la seva intervenció social des del treball social. En certs casos, es coordinen amb altres serveis municipals com els de la Xarxa del Servei d’Atenció Integral LGTBI de Catalunya (SAI), el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) o el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA)., que atén persones supervivents de violències masclistes.
Interdisciplinari i interseccional
El protocol coordinat pels tres serveis s’aplica d’una manera interdisciplinar, comptant amb professionals especialitzats en diferents àmbits (jurídic, socioeducatiu, sociologia, treball social…). Per exemple, des de l’àrea d’acollida del Centre LGTBI es fa una intervenció social en la qual s’engloben les diferents situacions de vulnerabilitat que poden afectar a la persona (com el seu context, l’entorn…) per acompanyar el cas en coordinació amb altres àmbits.
També es treballa des d’una perspectiva interseccional, que para atenció a totes aquelles diferències, característiques específiques i estatus en l’individu que són viscudes com desigualtats en el nostre context social.
Reptes a futur
Durant la Jornada d’abordatge de l’LGTBI-fòbia a Barcelona es van plantejar alguns reptes i propostes de millora sobre el treball coordinat per l’aplicació del protocol. Un d’ells és el de reforçar i ampliar vincles en xarxa amb altres serveis especialitzats, com per exemple entitats LGTBIQA+, Centres de Serveis Socials, entitats esportives entre altres.
També es vol insistir en crear una línia pedagògica del què és la LGTBI-fòbia, ja que no es tracta d’una violència donada entre iguals, sinó que són violències estructurals, que travessen totes les àrees socials, polítiques i culturals.
Alhora, es vol que aquesta línia pedagògica s’enfoqui en l’abordatge sobre les causes de la LGTBI-fòbia i no només sobre les seves conseqüències.
L’LGTBI-fòbia va ser la tercera causa de discriminació registrada a Barcelona l’any 2023, segons les dades d’un informe de l’Observatori de les Discriminacions. Durant aquest període es van produir un total de 865 discriminacions, de les quals el racisme va ser el principal motiu de discriminació (230 incidències), seguit de l’estat de salut (217 incidències) i l’LGTBI-fòbia (205 incidències).