Aprofitem fora de casa
Els excedents alimentaris de les cuines dels sector de la restauració poden suposar grans pèrdues de menjar però també pèrdues econòmiques.
Així doncs, tan si som propietaris d’un establiment com consumidors d’aquest podem de seguir algunes estratègies per reduir la quantitat de menjar que s’acabarà llençant, ja sigui perquè ha sobrat una vegada s’ha cuinat o perquè s’ha fet malbé abans de cuinar-lo.
Si som restauradors...
- Planifiquem la compra. Si planifiquem bé la compra dels aliments malbaratarem el mínim de productes. La majoria de restaurants més petits fan la compra un parell de dies a la setmana, o fins i tot hi ha establiments que fan la compra diàriament.
- Controlem els estocs. Si endrecem bé les cambres i el magatzem, posant a l’abast els productes que porten més dies a la nevera o aquells que tenen una data de consum més propera aprofitarem tot allò que tenim disponible.
- Fem cuina d’aprofitament. No llencem res. Tots els ingredients que ens han sobrat en l’elaboració dels plats del dia els podem reaprofitar per crear noves receptes o per acompanyar els plats de l’endemà.
Si som clients...
- Preguntem pels ingredients dels plats. Consultem quins son els ingredients dels plats per triar aquells que s’ajusten més a les nostres preferències.
- Avisem si no volem pa. Comuniquem que no volem pa en cas que no ens vingui de gust com acompanyament de l’àpat-
- Demanem racions ajustades. Demanem racions més petites per als infants en cas que la carta no disposi de plats infantils.
- Enduguem-nos el menjar que ha sobrat. Demanem al restaurant endur-nos el menjar que ha sobrat per acabar-nos-el l’endemà.
- Informem-nos sobre l’establiment. Triem els establiments que donen els excedents de menjar en lloc de llençar-los. Escollim establiments respectuosos amb el seu entorn: que tinguin proveïdors locals, que compleixin amb els criteris de benestar animal, etc.