Esdeveniments a casa
A casa és habitual organitzar festes d’aniversari, dinars o sopars familiars o d’amics o altres esdeveniments. Totes aquestes situacions quotidianes tenen en comú el fet que en un període breu de temps es consumeix una quantitat important de menjar i begudes.
La clau a l’hora d’evitar que sobri menjar en una festa o trobada a casa és fer una bona planificació d’allò que es consumirà durant l’esdeveniment.
Si fem una bona planificació i apliquem un consells ben senzills reduirem la quantitat de menjar que llençarem quan s’acabi l’esdeveniment que hem organitzat a casa.
Abans de la festa
- Dimensionem la quantitat de menjar que es consumirà. Preveiem el nombre de convidats, ajustem les racions en cas dels infants que hi assisteixin i adaptem els tipus de de menjar i de les racions al tipus de trobada que hem organitzat.
- Elaborem menjar amb productes que es puguin congelar. D’aquesta manera els podrem conservar més temps i ens assegurem que no malbaratarem aliments.
- Evitem els ingredients que es facin malbé ràpidament. Aliments com els ous o les salses es fan malbé al cap de pocs dies.
- Elaborem el menjar de manera casolana. Podem aprofitar aquells aliments que ja tenim a casa i que encara no hem consumit, així com aquells que detectem que s’apropen a la data de caducitat.
Durant la festa
- Fem porcions petites. D’aquesta manera ens assegurem que els convidats poden repetir i que només omplen el plat amb allò que consumiran.
- Evitem amanir el plat principal. És millor que cada convidat s’amaneixi el que s’ha servit al seu plat. Les restes que queden a la plata principal es mantindran fresques i aprofitables uns quants dies més.
- Servim racions justes. Repartim les racions justes per a cada convidat i els suggerim que repeteixin en cas que en vulguin més. Evitarem llençar tot el que no s’hagin acabat.
Després de la festa
- Repartim el menjar sobrant entre els convidats. Repartim els aliments que no s’han consumit entre els convidats perquè els puguin aprofitar en un altre àpat.
- Acceptem el menjar que sobra. Com a convidats, acceptem el menjar sobrant que ens ofereix l’amfitrió de la festa.
- Conservem les restes. Guardem correctament el menjar que ha sobrat a casa fent servir la nevera, el congelador o el rebost. Utilitzem recipients hermèticament tancats o embolcalls per evitar que es facin malbé.