Guardem i conservem bé
L’emmagatzematge i la conservació correcta dels aliments eviten la pèrdua de les seves propietats nutricionals, redueixen la possibilitat que es facin malbé i ajuden a reduir el risc d’intoxicacions a l’hora de consumir-los.
Podem guardar els aliments a la nevera, al congelador, al rebost o, fins i tot, fer-ne conserves i allargar-ne la durada abans no es facin malbé.
Omplim la nevera
Les neveres ens permeten refrigerar i conservar els aliments de manera molt senzilla i útil, però cal organitzar correctament els aliments per evitar que es facin malbé. Amb accions tan simples com col·locar cada producte al prestatge de la nevera que estigui a la temperatura més adequada per a la seva conservació, no barrejar aliments crus amb els cuinats i guardar-los en recipients ben tancats, podrem allargar la vida dels aliments.
- Ajustem la temperatura a 5 ºC, tenint en compte que la temperatura varia lleugerament en funció del prestatge on col·loquem els aliments.
- Col·loquem correctament els aliments de manera que no estiguin en contacte amb les parets i permetin una bona ventilació.
- Revisem quins aliments tenim a la nevera, quins hem encetat i les dates de caducitat per col·locar-los més a l’abast i consumir-los abans.
- Guardem els aliments dins de recipients hermètics o bé envasats correctament per evitar que s’assequin i generin males olors a l’interior de la nevera.
Omplim el congelador
Guardar els aliments crus o cuinats al congelador és una bona estratègia per evitar que se’ns facin malbé si no preveiem consumir-los en un període breu de temps.
Cal tenir en compte que si ja hem descongelat un aliment no el podem tornar a congelar. Per evitar que això ens passi, podem guardar els aliments en porcions individuals. Així podrem descongelar només la quantitat que realment consumirem.
- Comprovem que la temperatura sigui de -18 ºC, que és l’òptima per garantir la conservació dels aliments.
- Guardem els productes frescos en recipients hermètics o bosses especials per a la congelació per evitar que es facin malbé.
- Congelem aquells aliments que no consumirem immediatament, assegurant-nos prèviament que n’eliminem aquelles parts no comestibles.
- Congelem plats preparats que ens han sobrat d’algun àpat. Tinguem en compte que s’han de deixar refredar a temperatura ambient – evitant sobrepassar les 2 hores – i guardar en un recipient poc profund i ben tancat.
Omplim el rebost
Emmagatzemar correctament els productes de vida llarga ens permet disposar d’aliments per cuinar en qualsevol moment.
- Consultem-ne les etiquetes per assegurar-nos que el producte és de vida llarga i no necessita fred.
- Col·loquem a l’abast els aliments que ja teníem al rebost o que tenen una data de consum preferent propera.
- Comprovem que el rebost és un espai fresc i sense humitat.
Fem conserves casolanes
L’elaboració de conserves casolanes és una bona manera d’allargar la vida dels aliments i evitar que es facin malbé. Es tracta d’una activitat tradicional que s’ha anat desenvolupant des que l’ésser humà va començar a emmagatzemar aliments per fer front a possibles èpoques d’escassetat i que ens permet consumir aliments fora de temporada.
A l’hora de fer conserves a casa, hem de tenir en compte alguns aspectes per evitar que el menjar es faci malbé i garantir que quan consumim l’aliment mesos més tard mantingui la qualitat.
- Triem aliments que estiguin en bon estat i que no preveiem consumir en breu.
- Netegem bé els estris de cuina i la superfície sobre la qual manipularem l’aliment.
- Esterilitzem l’envàs, preferiblement de vidre, on guardarem el producte.
- Assegurem l’aïllament de l’envàs. Omplim-lo amb l’aliment molt calent, tanquem-lo bé i deixem-lo cap per avall uns minuts. Farem el buit i comprovarem que no es produeixen pèrdues.
- Bullim la conserva al bany maria, en el cas de les melmelades, o en una olla a pressió, en el cas de la resta de conserves.