Consells de prevenció a l'escola
Les escoles i els instituts són espais on els més joves de casa passen una gran part de la jornada. En aquests centres fins i tot les activitats més rutinàries poden ser un bon moment per transmetre bons hàbits i nous coneixements.
A l’aula
L’aula és l’espai de l’escola un utilitzem més materials: bolígrafs, llapis, fulls de paper, llibretes, calculadora... Si seguim aquests consells serem capaços de generar menys residus.
- Abans de comprar material nou, comproveu les existències i l’estat del material del curs anterior per si el podeu reutilitzar. Per als articles que s’hagin de comprar nous, opteu pels materials amb ecoetiqueta i pels que semblin més resistents.
- Feu servir bolígrafs i llapis recarregables. Quan s’acabin els cartutxos de tinta no l’haureu de llençar; canviant la mina també el podreu usar una vegada i una altra.
- Utilitzeu calculadores solars. Evitareu l’ús de piles i la podreu fer servir durant molts anys.
- Utilitzeu els papers i les llibretes per les dues cares. Guardeu els fulls de paper usats per escriure notes, esborranys, etc.
- Si heu de presentar un treball, imprimiu sempre a dues cares i en format esborrany. Gastareu la meitat de paper i estalviareu tinta d’impressora.
Al menjador
El menjador és un espai compartit on l’alumnat genera gran part dels residus que produeixen les escoles, sobretot matèria orgànica.
- Utilitzeu correctament els contenidors destinats a cada fracció (orgànica, envasos/reciclables, paper i cartró, vidre i rebuig). Si no podem prevenir el residu heu de separar-los correctament per tal es pugui reciclar.
- Opteu per usar productes sostenibles i reutilitzables, com ara tovallons de tela enlloc de paper.
- Utilitzeu gots de vidre, safates metàl·liques, plats de ceràmica i coberts de metall. Si eviteu materials d’un sol ús es podran reutilitzar tantes vegades com es vulgui.
- Beveu aigua de l’aixeta o d’una font. Estalviareu envasos i reduireu molts els residus plàstics.
- No malbarateu el menjar. Sigueu conscients de la quantitat de menjar que necessiteu per tal de saciar-vos i evitareu que acabi a les escombraries.
Al pati
El pati és el lloc on normalment passem l’estona d’esbarjo i de l’esmorzar. Comportem-nos de forma responsable i mantinguem l’espai net per a que tot l’alumnat en pugui gaudir.
- Dugueu l’esmorzar en un tàper o un embolcall reutilitzable. Generareu molts menys residus i els podreu utilitzar les vegades que desitgeu.
- Utilitzeu correctament els contenidors destinats a cada fracció (orgànica, envasos/reciclables, paper i cartró, vidre i rebuig). Si no podem prevenir el residu heu de separar-los correctament per tal es pugui reciclar.
Al lavabo
Aplicant uns consells molt senzills aconseguirem que el lavabo de l’escola sigui un espai net i lliure de residus.
- Compreu el gel en envasos grans i reompliu els dispensadors de sabó de mans quan es buidin.
- Eviteu el paper per eixugar les mans. Existeixen alternatives, com les tovalloles de roba o els eixugadors d’aire, que no generen cap mena de residu.
- Col·loqueu una paperera pels residus sanitaris. Mantindreu l'espai net i evitareu que es llencin al vàter.