Reutilització d'ampolles de cava
Barcelona recupera la recollida separada d’ampolles de cava a tota la xarxa de Punts Verds de la ciutat. Aquesta recollida específica facilita que les ampolles puguin ser retornades al circuit per a la seva reutilització.
Segons dades del Consell Regulador del Cava (dades del 2010), el 71% de les ampolles de cava es consumien a les llars, mentre que un 28% en l’hostaleria i la restauració, i només l’1% en institucions. Pe tant, necessitem que el ciutadà s’impliqui en aquesta recollida.
El 2024 es van consumir 95.641.000 ampolles de cava en tot l’estat espanyol. A Catalunya, aquest consum va ser de 43.899.219 ampolles, una xifra que representa una mitjana de 3,71 l per persona (4,57 kg de vidre per habitant). A Barcelona, el 2021 es van consumir 21.519.225 ampolles de cava, una xifra que representa 5,06 l per habitant (6,07 kg de vidre per habitant).
Impacte ambiental de la reutilització d’ampolles de cava
1. Reutilització d’ampolles de cava
Procés: Es comptabilitzen les ampolles que arriben a planta → Es classifiquen→ Es netegen → Es prepararen → Es paletitzen
Impacte de l’activitat:
- 0,0096 kg CO₂-eq per ampolla
- 0,00017 m³ d’aigua per ampolla
Estalvi ambiental:
- –94,5% d’emissions de CO₂
- –7,4% de consum d’aigua
2. Fabricació d’una ampolla nova de vidre
Procés: Barreja → Fosa → Motllura → Recuit → Embalatge
Impacte de la fabricació:
- 0,175 kg CO₂-eq per ampolla
- 0,00018 m³ d’aigua per ampolla
Reutilitzar és una acció clau per avançar cap a un model de residu zero i una economia realment circular.