Cuina d’aprofitament
La cuina d’aprofitament permet fer receptes per donar sortida a ingredients que estan a punt de fer-se malbé, com ara la fruita molt madura o les restes de menjar d’altres àpats.
A aquesta llista d’ingredients també en podem afegir d’altres que habitualment no mengem, com ara les fulles o els tronxos de moltes verdures que, afegides a brous o amanides, donaran un gust especial. No hem d’esperar que els ingredients de la nevera se’ns facin malbé per cuinar-los.
Acompanyem els plats
Servir els nostres plats amb un bon acompanyament ajuda a donar gust, consistència, color i presentació al plat principal i és una altra estratègia de la cuina d’aprofitament per fer net dels aliments que tenim a la nevera, al congelador o al rebost. Podem acompanyar els primers i segons plats, les postres i les begudes aprofitant retalls de fruites o verdures, cremes, salses, conserves casolanes o altres restes d’àpats que ens hagin sobrat.
- Decorem els plats amb rodanxes de tomàquet madur, de taronja o de verdura fregida o saltejada que ens hagi sobrat.
- Caramel·litzem o saltegem les fruites seques, com ara pinyons, cacauets o ametlles, que tinguem una mica remollides. Donaran un gust original a cremes i amanides.
- Torrem o fregim les llesques de pa amb all i julivert. Aniran molt bé per acompanyar truites i cremes.
- Aprofitem les restes d’arròs o de pasta cuita per acompanyar un plat de carn o peix. També ho podem acompanyar amb una salsa elaborada, talls de formatge o restes de verdures.
- Tallem fulles de julivert, de menta, d’enciam, senceres o a la juliana. Ens serviran per decorar o donar gust a qualsevol tipus de plat.
- Afegim una cullerada de crema de verdures o de salsa que tinguem oberta. Ens ajudarà a donar color i gust al plat.
- Fem vinagretes amb restes de fruita, verdures o bolets per acompanyar les amanides.
Cuinem receptes d’aprofitament
La cuina tradicional catalana recull moltes receptes que en el seu origen son maneres d’aprofitar els aliments a la cuina. Alguns exemples d’aquestes receptes són:
- Amanides. Hi podem abocar tot allò que tenim a la nevera i que se’ns pugui fer malbé. Si ho amanim amb un bon raig d’oli d’oliva o una vinagreta casolana tindrem un plat fresc i saludable que, a més, ens haurà permès fer net del que tinguem a la nevera.
- Canelons. Tradicionalment es preparaven amb les sobres del dia de Nadal. Actualment s’elaboren amb qualsevol aliment que tinguem a la nevera: verdures, bolets, arròs, panses i pinyons, formatge, etc.
- Cremes. Una de les elaboracions clàssiques per aprofitar allò que tenim a la nevera. Són ràpides de cuina, gustoses i tan diverses com els elements que hi vulguem afegir.
- Crestes. Amb aquest plat donem sortida a tots aquells ingredients que serveixin pel farcit. Una vegada muntades les podem fregir o fer-les al forn.
- Croquetes. Són una elaboració amb un farciment que depèn sempre de la perícia i els ingredients que tinguem a la nevera. Les combinacions són il·limitades.
- Gaspatxo. Tot i que no sigui original de Catalunya és una forma d’aprofitar les verdures que han sobrat. És un plat estiuenc econòmic i molt refrescant.
- Pastissos. Tot i que associem els pastissos amb el dolç, són molt interessants els pastissos de productes salats, com ara peixos, verdures i carns. També són originals els pastissos fets d’arròs, patates, etc.
- Pizzes i coques de recapte. Ideals per elaborar plats ràpids que ens treguin d’una dificultat quan no tenim massa temps per cuinar.
- Sopes. Perfectes per aprofitar el caldo de carn, de peix o de verdures i, a més, hi podem afegir qualsevol ingredient per complementar-les.
- Truites. Es poden elaborar combinant els ous amb qualsevol tipus d’ingredients que tinguem a l’abast. Els més freqüents, les verdures: ceba, carbassó, patata, albergínia o carxofa, entre d’altres. Però també es poden elaborar barrejant-hi altres aliments com tonyina, pa ratllat, xoriço, formatge, etc.