Consells de prevenció a casa
Les activitats que realitzem diàriament a la nostra llar generen una quantitat elevada de residus. És molt important fer prevenció, és a dir, evitar la generació de tots els que puguem; promoure la reutilització dels productes que encara poden tenir una vida útil; i fomentar el reciclatge d’aquells productes o materials als quals ja no els puguem donar un nou ús.
Prendre consciència dels residus que generem a casa és un pas necessari per evitar la majoria de residus que produïm en el nostre dia a dia.
A tota la llar
Aplicant petits canvis a la nostra llar aconseguireu prevenir la producció de residus i a la llarga obtindreu un gran estalvi.
- Enganxeu un adhesiu a la bústia per evitar la publicitat. Lluiteu contra els residus de paper.
- Useu bombetes de baix consum. Una bombeta de consum baix fa servir un 80% menys d’electricitat i dura de sis a vuit vegades més.
- Doneu els objectes que ja no necessiteu a entitats que els puguin donar una nova vida o veneu-los en espais de segona mà.
- Doneu la roba i el calçat que ja no us poseu a associacions del tercer sector o a amics i familiars que li puguin donar una segona vida o veneu-los en mercats de segona mà.
A la cuina
La cuina és la zona de la llar on es generen més residus, sobretot envasos i orgànica.
- Col·loqueu un contenidor per a cada fracció (orgànica, envasos/reciclables, paper i cartró, vidre i rebuig). Si no podeu prevenir el residu heu de separar-los correctament per tal es pugui reciclar.
- Opteu per usar productes sostenibles i reutilitzables, com ara draps de tela en lloc de paper de cuina o tàper per guardar el menjar en lloc de film o paper d’alumini. Generen molts menys residus!
- Cuineu aliments frescos i comprats a granel: menjareu més sa i estalviareu molts residus d’envasos en comparació amb els àpats preparats i envasats.
- Consumiu els aliments amb la data de caducitat més pròxima per evitar que es facin malbé. Doneu prioritat als productes que caduquin abans i col·loqueu-los de manera que s’hi accedeixi més ràpidament.
- Cuineu receptes d’aprofitament amb les restes d’aliments o menjar cuinat. Podeu fer cremes amb verdures en mal estat, confitures amb fruita massa madura, croquetes amb restes de carn, peix o verdures, etc.
- Aprofiteu el pa sec per ratllar-lo tallar-lo a bocins. Us servirà per arrebossar o per torrar-lo i afegir-lo a les cremes de verdures,
- Beveu aigua de l’aixeta. Estalviareu i reduireu molt els residus plàstics que heu d’emmagatzemar a casa.
- Si podeu, feu compost dels residus orgànics. Obtindreu abonament de gran qualitat per a les vostres plantes i flors.
Al menjador
Si adopteu bons hàbits a l’hora de menjar, millorareu la nostra salut i farem prevenció!
- Useu estovalles i tovallons de roba, es poden reutilitzar infinites vegades i evitareu generar residus de paper.
- Utilitzeu gots de vidre, plats de porcellana o ceràmica i coberts de metall. Si eviteu materials d’un sol ús els podreu fer servir tantes vegades com vulgueu.
- Feu servir un gerro per a l’aigua. Es pot reomplir sense límit i estalviareu diners i molts envasos de plàstic.
Al lavabo
Per la higiene personal sovint usem productes d’un sol ús o envasats en petites quantitats. Si elimineu les monodosis estalviareu molts residus.
- Compreu pastilles de sabó en lloc de gel. El sabó en pastilla té menys embalatge i permet disminuir la quantitat de residus.
- Compreu el gel en envasos grans i reompliu els dispensadors de la dutxa.
- Eviteu els envasos petits i les monodosis. Si compreu productes en envasos més grans, els preus són més barats i a la llarga són un estalvi.
- Useu maquinetes d’afaitar reutilitzables. A la llarga les reutilitzables són més econòmiques i generen menys residus.
- Prescindiu de tovalloletes humides per a nadons. Si utilitzeu una esponja natural i aigua és igual d’efectiu i no genera cap mena de residu.
- Useu productes d’higiene íntima que no generin residu. Utilitzeu la copa menstrual, calcetes menstruals, compreses reutilitzables, etc. en lloc de tampons o compreses d’un sol ús.
- Useu sabó en pols o concentrat per rentar la roba. Previndreu la generació d’una gran quantitat d’envasos d’un sol ús.
Al despatx
Publicitat, deures de l’escola, factures, comprovants bancaris... Si prenem consciència de tot el paper que generem i malbaratem serà molt simple prevenir-lo.
- Demaneu els rebuts i les factures en format digital. Estalviareu temps a l’hora de classificar-los, espai a casa i evitareu el consum innecessari de paper.
- Utilitzeu els papers per les dues cares. Guardeu els fulls de paper usats per escriure notes, esborranys, etc.
- Feu servir bolígrafs i material d’oficina recarregable. Quan s’acabi el cartutx de tinta no l’haureu de llençar; canviant la mina el podreu usar una vegada i una altra.
- Utilitzeu calculadores solars. Evitareu l’ús de piles i la podreu fer servir durant molts anys.
- Imprimiu sempre a dues cares i en format esborrany. Gastareu la meitat de paper i estalviareu tinta d’impressora.
- Useu impressores amb cartutxos recarregables. Es poden reomplir a les copisteries i tendes d’informàtica, i previndreu la generació d’un residu molt contaminant.
Aparells electrònics
- Reutilitzeu i repareu tot allò que es pugui abans de llençar i comprar un aparell nou,
- Doneu els aparells i els mobles que no feu servir a associacions que els puguin restaurar.
- Utilitzeu piles recarregables o bateries. Les piles d’un sol ús tenen una vida útil molt curta i són molt contaminants.
- Compreu electrodomèstics eficients i de bona qualitat. Si compreu aparells de classe A la inversió inicial és més elevada però a la llarga acaba sortint a compte, ja que duren més anys i consumeixen menys energia.
- Valoreu llogar o manllevar tots aquells aparells electrònics i eines que només usareu de forma puntual. Estalviareu diners i espai a la vostra llar.