El gener del 2020 es va declarar l’emergència climàtica a la ciutat de Barcelona. Després de 3 anys, el temps no ha fet més que donar la raó a la necessitat d’aplicar mesures dràstiques per fer front a l’emergència climàtica. El passat 28 de març a Calàbria 66 es va fer un balanç de les mesures aplicades per seguir treballant en la mateixa línia.
Les mesures es recullen en un document que us podeu descarregar al web de l’ajuntament, transició ecològica (2015-2023). El document està estructurat en diferents eixos que us expliquem a continuació:
En l’àmbit de l’energia, s’ha treballat tant en la línia de la generació local d’energia i l’autoconsum com en la reducció de la demanda i l’eficiència energètica. Alguns exemples són l’impuls de la campanya moment solar o la construcció de pèrgoles fotovoltaiques per a autoconsum compartit.
El verd, és un dels eixos principals de les mesures que s’articulen amb el Pla Natura (2021-2030). Una de les primeres mesures posada en acció va ser l’erradicació de l’ús de glifosat al parterres de la ciutat. Seguida de moltes altres com l’impuls de la campanya mans al verd, la promoció de cobertes verdes o l’augment de zones verdes a la ciutat.
Pel que fa a la qualitat ambiental, entre altres s’ha fet un pla contra el soroll i s’ha instaurat la Zona de Baixes Emissions.
En l’aigua, un tema tan delicat en aquest moment, s’ha treballat per augmentar la proporció de recursos hídrics alternatius a l’aigua potable que s’utilitzen a la ciutat com seria l’aigua freàtica o regenerada. També, s’han augmentat els col·lectors del clavegueram per adaptar-se als episodis cada cop més freqüents de pluja torrencial.
En les platges, s’estan prenent mesures per apropar-se a la renaturalització i conservar els ecosistemes així com la prohibició de fumar a la platja.
En residus s’està treballant en el porta a porta ja instaurat en algun barri de la ciutat, o contenidors intel·ligents. Així com activitats que promouen l’economia circular.
Per combatre les onades de calor, cada cop més freqüents, entre altres, s’ha creat una xarxa de refugis climàtics.
El treball en xarxa a través de Barelona + Sostenible posa al centre la participació ciutadana i la cooperació de totes les persones per fer aquest canvi perdurable i per a totes.
Totes aquestes accions, i moltes més, les podeu consultar al document complet aquí.
Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu a través del correu santandreuambiental@bcn.cat o el telèfon 699 90 23 59.