Jornades "Els universos de la ciència-ficció"

Jornades de ciència-ficció. Divendres 24 i dissabte 25 de novembre. Diverses activitats.

L’especialització de la biblioteca passa a ser el gènere de la ciència-ficció degut, en bona part, al creixement progressiu del seu fons. Es va crear fruït de la iniciativa “Ciencia ficción en las bibliotecas” projecte de la Fundación Asimov  en estreta col·laboració amb
Biblioteques de Barcelona.
Des de llavors, la col·lecció no ha parat de créixer a través de donacions de grans i petites editorials, particulars, aficionats al gènere, etc. A més a més, el fons inclou la donació de la “Colección Miguel Giral” de ciència-ficció de 1.182 títols, cedida també pel projecte
Fundación Asimov el 2022.
Tot plegat, juntament amb el fons que la Biblioteca Montserrat Abelló ha anant adquirint al llarg dels anys, configura la col·lecció de ciència-ficció més gran d’aquest gènere de Catalunya i s’ha convertit en el primer centre públic especialitzat de tota Europa,
facilitant l’accés als ciutadans de forma lliure i democràtica.

Una col·lecció que actualment consta de 2.287 documents i al qual se li ha incorporat aquest any el format cinematogràfic.
Acompanyen aquest fons activitats regulars destinades a la infantesa, famílies i adults, com són: el club de lectura especialitzat, les sessions de jocs de taula, els jocs de rol, xerrades i sessions formatives d’estudi del gènere.
A continuació us presentem el programa de les jornades dedicades al gènere de la ciència-ficció amb activitats per a tots els públics.

Us convidem a gaudir-ne!


PROGRAMA:

Divendres 24 de novembre

17.30 H. LLETRA PETITA. “FANTASIES FUTURISTES”.  A càrrec d’Elisabeth Ulibarri.  

T’imagines que… hi ha futurs inventats que podrien ser veritat o podrien ser mentida i al darrera hi som tu i jo que hem estat, som i serem? Partint de Jules Verne i mirant endavant arribarem fins a propostes de futur actuals amb una mirada positiva.

A partir de 4 anys.

Entrada lliure. Cabuda limitada.

18.30 H. XERRADA: LA LENT DEL FUTUR. A càrrec de la Fundación Asimov.  

Els desafiaments i les urgents problemàtiques del nostre present de canvis accelerats al complex escenari global han convertit en imperatiu atendre la necessitat d’anticipar i planificar escenaris futurs des d’un pensament crític valent i constructiu.

Actualment, la ciència ficció ha transcendit els àmbits literaris, el pur plaer lúdic i estètic, i fins i tot la mera influència en l’imaginari i la cultura popular, i ha quedat associada a les actuals tècniques de prospectiva i estudis de futur aplicades en àmbits com la política global, la innovació tecnològica o la crisi climàtica.

Entrada lliure. Cabuda limitada.

Dissabte 25 de novembre

11 H. JUGAR AMB… LA CIÈNCIA-FICCIÓ. A càrrec de la Fundación Asimov

JOC DE ROL: CRITICAL-LA FUNDACIÓN 1a TEMPORADA. Descobreix obres i autors del nostre fons bibliogràfic de ciència-ficció mentre aprens els fonaments dels jocs de rol, el tipus de joc narratiu i literari per excel·lència.

A partir de 12 anys. Els infants han d’anar acompanyats d’una persona adulta.

Cal inscripcio prèvia.

17.30 H. PLANETA PAPER: TALLER DE CUT-OUT. A càrrec de Punto y Raya.

L’animació cut-out és una variant del stop-motion en la qual es fotografien o escanegen figures retallades de paper o cartró. Reciclant material gràfic de la Biblioteca (vells catàlegs, fullets, revistes, sobrants de paper i cartró…) o utilitzant paper adquirit per a l’ocasió, els donarem vida a través de la màgia de l’animació.

Entre 8 i 12 anys.

Cal inscripció prèvia.

Fitxers relacionats