Humanismo, transhumanismo y posthumanismo
Del 11 de enero al 27 de febrero de 2024
Cada vez están más presentes las teorías transhumanistas que hablan de la necesidad de mejorar, mediante la tecnología y la química, el ser humano; o incluso superarlo, tal y como propone el posthumanismo. ¿Y qué hay del humanismo? Nos lo preguntaremos en este ciclo de diversas charlas y diálogos.
Ciclo coordinado por Francis García Collado.
Neuroética, drogas y transhumanismo. All you need is love!
Jueves 11 de enero, a las 18.30 h, en la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda. A cargo de Francis García, profesor de Ética y de Psicología en la UdG, ESRP-UB, UVic-UCC y en la UIC.
Una de las promesas de mejora del transhumanismo está ligada tanto a nuestras emociones como al amor de forma directa. ¿Es necesario hacer uso de drogas para mejorar nuestras relaciones de pareja? ¿Es necesario emplearlas terapéuticamente con personas que han sufrido situaciones traumáticas? ¿Y para la depresión? Hablaremos de estas drogas desde una perspectiva neuroética con una mirada crítica, porque al final, todo lo que necesitamos es amor, ¿verdad? ¿O quizás no?
La mejora de la condición humana: de Julian Huxley en Bostrom y Savulescu.
Lunes 15 de enero, a las 19 h, en la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. A cargo de Margarita Boladeras, catedrática emérita de Filosofía Moral y Política de la UB.
La tecnociencia permite superar muchas carencias del ser humano, cada vez más y de mayor nivel. ¿Pero qué alcance global pueden tener estos cambios? Las teorías de Bostrom, Savulescu y otros autores pronostican un salto cualitativo de la condición humana, una nueva etapa del ser humano que lo hará trashumante o, incluso, poshumano (un nuevo género antropológico). Consideraciones desde las perspectivas de la justicia y la democracia.
El gran reto para la especie humana: aprender a convivir con las demás especies
Jueves 18 de enero, a las 18.30 h, en la Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot . A cargo de Marta Tafalla, doctora en Filosofía y profesora de la UAB.
La crisis ecológica (caos climático, extinción masiva, degradación de los ecosistemas...) es el mayor problema que hemos tenido nunca. Los análisis sobre las causas suelen señalar el capitalismo y el colonialismo, pero si buscamos causas más profundas encontramos el antropocentrismo y el especismo. Abordaremos la crisis ecológica como un problema de convivencia que podría resolverse si aprendiéramos a convivir de forma respetuosa con las demás especies.
Prometeos desencadenados: progreso tecnológico, evolución biológica y progreso moral
Martes 23 de enero, a las 18.30 h, en la Biblioteca Poblenou - Manuel Arranz . A cargo de Francisco David Corrales Cordón, profesor asociado en el Departamento de Filosofía de la UdG.
Bajo la sombra de la figura mítica de Prometeo, el ser humano se ha pensado a sí mismo como una especie que debe su supervivencia e, incluso, la posibilidad de redefinir su sitio en el universo a su inteligencia y capacidad técnica. A partir de este trasfondo antropológico, presentaremos y discutiremos las ideas que actualmente defienden, en ocasiones como un imperativo moral radical, una transformación de la humanidad en una especie mejorada por medios tecnológicos.
El arte del bit: perspectivas filosóficas en torno a los videojuegos y nuevas formas de arte emergentes
Miércoles 24 de enero, a las 18.30 h, en la Biblioteca Joan Miró . Diálogo entre Max Pérez y Alba Padrós.
Vivimos una época en la que el arte está mutando. No paran de nacer nuevas formas de expresión, formando parte de la tarea filosófica estudiarlas y extraer enseñanzas sobre la estética y la belleza. En concreto, los videojuegos son una forma de emocionar extraordinaria e inédita, porque son obras de arte en las que quien juega tiene el control y en las que la narrativa cambia completamente las reglas tradicionales.
Maquiavelo, maestro del mal y humanista?
Lunes 29 de enero, a las 18.30 h, en la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. A cargo de Oriol Farrés, profesor agregado del Departamento de Filosofía de la UAB.
A Maquiavelo le han considerado el maestro del mal y del pensamiento de los dictadores. El adjetivo “maquiavélico” sugiere traiciones y todo tipo de perfídias. De Maquieval se dice que afirmó que "el fin justifica los medios". Sin embargo, en esta charla proponemos demostrar que este autor florentino del siglo XVI, al menos en tres sentidos importantes, puede ser considerado un humanista y un republicano. O sea, ¿hay un “humanismo maquiavélico”?
Del monstruo de Frankenstein a los robots de Karel Čapek
Jueves 1 de febrero, a las 18.30 h, en la Biblioteca Gabriel García Márquez. Diálogo entre Ricard Solé y Francis García.
El sueño de construir un nuevo Prometeo valiéndose de la técnica y la ciencia parece que cada vez está más cerca de hacerse realidad. Implantes, prótesis y otras modificaciones técnicas y tecnológicas hacen necesario un diálogo entre ciencia y filosofía para ver si en el intento de superar al ser humano, y al monstruo de Frankenstein, no estamos cayendo en la construcción de robots bajo la promesa de liberación del sufrimiento y la mejora humana.
Tejiendo futuros: encuentros insospechados entre filosofía, hongos y transhumanismo
Martes 6 de febrero, a las 18.30 h, en la Biblioteca Montserrat Abelló . A càrrec d’Alba Padrós, graduada en Filosofia i Màster en humanitats.
Qui ho havia de dir, sembla que el futur serà dels fongs. Cada cop són més els filòsofs i les filòsofes que s’interessen pels fongs, com a metàfora i com a obertura a noves possibilitats (gairebé revolucionàries) de futur. Què poden aportar els fongs a l’objectiu de transcendir els límits biològics de la humanitat? Transhumanisme, micelis, híbrids i futurs possibles. Sembla que haurem d’anar a caçar bolets.
Cap al liberalisme prometeic? Considerant Julian Savulescu
Dijous 8 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Nou Barris . Diàleg entre Joan Morro i Ana Belén González.
Julian Savulescu és un influent professor de bioètica que planteja que la biomillora humana és un imperatiu moral. Ha encunyat conceptes com “beneficència procreativa” i encapçalat l’elaboració d’un algorisme per al triatge als hospitals arran de la covid-19. Assegura que l’avenir dels debats ètics i jurídics passa per un posicionament entre bioliberalisme i bioconservadorisme. Declara que la seva postura és utilitarista i posthumanista. Hi ha res de nou en aquest plantejament? Què en podem esperar?
L’humanisme: de la crítica a la mirada ingènua
Dilluns 12 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison . A càrrec de Berta Saénz, doctora en Filosofia i professora universitària.
Partirem de la versió més recent de l’humanisme, la de la il·lustració i la seva lloança a la dignitat i l’autonomia humanes, per revisar tot seguit les crítiques posteriors a aquest ideal humà i algunes de les seves reformulacions. Així, mirarem d’entreveure si hi ha res de l’humanisme que encara ens parli en els nostres dies. Algunes de les veus que construiran aquest itinerari seran Kant, Sartre, Butler i Levinas, entre altres.
Filosofia per a l’endemà. De la filosofia a la ciència-ficció
Dimarts 13 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell . A càrrec de Max Pérez, graduat i Màster en filosofia de la UdG.
La filosofia sempre s’ha preocupat i ocupat del futur. “On anem?” o “què podem esperar?” són preguntes fonamentals d’aquesta disciplina. Pensar l’endemà forma part de la construcció del futur i, en aquest sentit, la filosofia esdevé sempre una forma de ciència-ficció, és a dir, un gènere d’anticipació.
Què significa ésser humans? Una aproximació des de Watsuji i Nishida
Dijous 15 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster. A càrrec de Raquel Bouso, professora agregada de Filosofia Intercultural i Asiàtica de la UPF.
Proposem pensar què ens fa humans des de les filosofies de Tetsurō Watsuji i Kitarō Nishida, hereves d’un pensament com el japonès sorgit al marge de la tradició humanista europea. A partir de les idees de la relacionalitat com el nostre mode de ser fonamental i de l’agència del món, qüestionarem la natura entesa com a allò no humà i, per tant, com quelcom oposat a la cultura o l’artifici.
Creació identitària del subjecte: temporalitat, llenguatge i opressió
Dimarts 20 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia . Diàleg entre Cristina Caralt i Alejandro Paéz.
Partint de textos teòrics i literaris, es reflexionarà al voltant del concepte d’identitat com a creació canviant i desestabilitzadora del subjecte. A continuació, posant en valor les tesis de Paulo Freire, es farà una comparativa entre el discurs de l’emancipació de l’individu, com a idea humanista, i el discurs de l’alliberació sorgit a la segona meitat del segle XX per vincular-ho amb l’opressió del subjecte contemporani.
Spinoza, acceptació i rebuig de l'humanisme
Dimecres 21 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel . A càrrec de Josep Olesti, professor de Filosofia a la UdG.
Presentació de la filosofia de Spinoza (1632-1677), a fi de situar-lo en el seu context històric i de determinar-ne la posició filosòfica, amb un ull posat en la qüestió de l’humanisme. Es tractarà d’explicar que el rebuig d’una certa concepció de l’humanisme, de matriu cristiana, és la condició de possibilitat per accedir a una comprensió de les coses humanament satisfactòria.
Transhumanisme: la culminació d’una vella aspiració?
Dimarts 27 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall . A càrrec de Marcel Cano, docent a la Facultat de Ciència i Tecnologia de la UVic.
El transhumanisme se’ns mostra sovint com una nova filosofia vinculada als avenços tecnocientífics més recents. Malgrat aquesta idea comuna, en realitat l’impuls cap a la «millora» humana ve de lluny. Podem trobar-ne els primers passos en la Il•lustració i, fins i tot, en la mateixa modernitat occidental. Anirem a les seves arrels per comprendre l’actualitat del fenomen.
Segueix i comenta aquest cicle amb #CicleFilosofia
Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).