Dia Internacional de l’Orgull 2021: reivindicació, celebració i música per defensar els drets LGTBI

Dia Internacional de l’Orgull 2021: reivindicació, celebració i música per defensar els drets LGTBI

17/06/2021 - 16:03

Coincidint amb el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, l’Ajuntament organitza un concert en col·laboració amb el Pride BCN per celebrar la llibertat sexual i de gènere i refermar el compromís amb la defensa dels drets LGTBI. La cartelleria municipal d’enguany, inspirada en la Barcelona pionera en la lluita per les diversitats, recull l’esperit reivindicatiu i festiu d’aquesta data assenyalada, que se celebra des dels aldarulls de Stonewall de l’any 1969.

El 28 de juny de 1977 prop de quatre mil persones van marxar per la Rambla de Barcelona amb pancartes i proclames per defensar la llibertat sexual i de gènere. Era la primera manifestació LGTBI que s’organitzava a l’Estat, una data que quedaria gravada a la història del moviment LGTBI a la nostra societat. Des de llavors, Barcelona es va convertir en un referent en la lluita dels drets LGTBI: aquí també es va fundar la primera publicació LGTBI de l’Estat, la revista InfoGai, editada pel Col·lectiu Gai de Barcelona.

La cartelleria de la Barcelona LGTBI

El passat reivindicatiu de la ciutat queda reflectit en la cartelleria municipal d’enguany, un homenatge a totes les persones que d’ençà d’aquella primera manifestació han continuat defensant la llibertat, les diversitats i els drets LGTBI. La il·lustradora Genie Espinosa ha plasmat tant la visió festiva com la reivindicativa en quatre cartells en què les fotografies de Caterina Barjau s’envolten d’elements icònics del moviment LGTBI.

El concert del 28 de juny

L’acte central del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI també és un esdeveniment que agrupa celebració i compromís, un concert que es durà a terme el mateix 28 de juny, a les 19.00 hores, a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, amb un aforament màxim de tres mil persones. El cartell inclou les actuacions de Rigoberta Bandini, Hidrogenesse, Ricky Merino, Camela i Joan Colomo.

Les entrades són gratuïtes, però cal reservar-les prèviament. Per motius sanitaris, les entrades s’hauran de reservar de dues en dues i s’hauran de respectar tots els protocols de prevenció i seguretat. L’accés al recinte es podrà fer a partir de les 18.00 hores.

Museus LGTBI

Durant les properes setmanes, set institucions culturals que formen part del Grup de Treball de Museus Públics ofereixen una programació especial d’activitats per celebrar i reivindicar l’orgull i l’alliberament LGTBI, que inclou exposicions temporals, visites comentades, itineraris especials i xerrades. L’objectiu del projecte Museus LGTBI és reivindicar realitats poc representades o desconegudes en els relats museogràfics, amb una mirada que estimuli la reflexió sobre les diversitats sexuals i de gènere.

El Centre LGBTI, un referent a la ciutat

La iniciativa Museus LGTBI ha tingut el suport del Centre LGTBI de Barcelona, que ha organitzat una sessió de formació sobre diversitat sexual i de gènere per als equips professionals implicats i un taller de drag.

El Centre LGTBI de Barcelona és un punt de trobada, reflexió i visibilitat sobre la diversitat sexual i de gènere. La comunitat LGTBI i la resta de la ciutadania disposen d’un equipament públic transversal que ofereix un ampli catàleg de serveis d’informació, orientació i atenció directa, en coordinació amb les entitats i les diverses administracions. Entre l’activitat del centre destaca també el desenvolupament d’un programa cultural, d’acció comunitària i sensibilització obert a tota la societat. El Centre LGTBI es troba al carrer del Comte Borrell, 22.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat