El Dia Mundial de la Salut Mental, lluitem contra l’estigma

El Dia Mundial de la Salut Mental, lluitem contra l’estigma

08/10/2021 - 11:50

El 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental, una jornada que se celebra amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre aquesta realitat i eliminar l’estigma social que pateixen les persones afectades. Per l’Ajuntament de Barcelona, la salut mental és una prioritat a la qual se li va donar un gran impuls amb l’aprovació del Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022. Es tracta d’una estratègia de govern que permet fer front al repte que suposa la millora en l’àmbit de la salut mental de la població de la mà d’altres institucions i de les entitats de la ciutat.

En aquest marc, l’Ajuntament col·labora ara mateix amb unes 150 entitats i institucions de la ciutat per tal de conèixer, coordinar i augmentar la capacitat d’impacte de les diferents actuacions per prevenir i promoure la salut mental a Barcelona. Busca millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i a les seves famílies, alhora que s’impulsen noves iniciatives en l’àmbit sanitari, social, laboral, educatiu o de l’habitatge.

Pla de xoc en salut mental per la pandèmia

L’esclat de la pandèmia per la covid-19 ha representant un gran impacte en el benestar emocional de la població de forma generalitzada, que encara estem patint. El malestar ha afectat especialment a persones grans, adolescents i joves, entre d’altres. Com a resposta a aquest patiment compartit, des de l’Ajuntament es va aprovar un  Pla de Xoc en salut mental amb l’objectiu d’abordar les necessitats de salut mental sobrevingudes a la ciutadania.

Algunes de les accions del Pla de Xoc s’han dirigit a la població jove. Per exemple, s’han habilitat nous punts d’atenció de l’espai Konsulta’m per a joves a diversos barris de Barcelona. Aquest servei vol donar resposta al malestar psicològic de la població entre 12 i 22 anys, que poden acudir a algun dels 11 punts disponibles a la ciutat sense cita prèvia i de manera anònima per compartir els seus neguits o preocupacions. També ofereix atenció als i a les professionals que treballen amb aquesta població jove.

També s’ha donat una gran importància a la prevenció de les conductes suïcides, mitjançant l’acollida de persones i familiars afectades a l’espai Barcelona Cuida (C. Viladomat, 127), i amb la posada en marxa del telèfon de prevenció del suïcidi (900 925 555). Es tracta d’una línia gratuïta i anònima, oberta tots els dies de l’any, les 24 hores.

 

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat