Es consolida el servei d’atenció psicològica a víctimes de tràfic d’éssers humans
11/01/2023 - 17:04
El darrer informe sobre la col·laboració entre la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH) i el Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron mostra que el 40% de les persones ateses han requerit atenció en salut mental.
Els professionals que formen part dels equips especialitzats treballen en la restitució dels drets fonamentals que han estat vulnerats als i les supervivents, a més de garantir la cobertura de les necessitats bàsiques i oferir una atenció a la salut integral per reconstruir l’autoestima de les víctimes, el seu autorespecte i l’autocapacitació.
També ofereixen recursos d’allotjament temporals, que formen part del dispositiu d’atenció a les violències masclistes, el qual entre l’any 2020 i el 2021 va realitzar 169 acollides. Enguany el servei s’ha ampliat amb 30 places específiques per allotjar víctimes de tràfic d’éssers humans.
La salut mental, clau en l’atenció
Les situacions de violència, coacció i explotació que han viscut les víctimes del tràfic d’éssers humans tenen com a conseqüència trastorns i danys en la salut física i mental. Per aquest motiu, la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH) treballa conjuntament amb el Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que ofereix assistència en salut mental a les víctimes, amb una marcada perspectiva transcultural i de gènere.
Establir un vincle de confiança amb la víctima és clau per poder iniciar-ne el tractament psiquiàtric. El servei de psicologia de la UTEH acompanya les víctimes que requereixen atenció en salut mental i les deriva als i les professionals del Servei de Psiquiatria de Vall d’Hebron, dins el Programa de psiquiatria transcultural de l’hospital. Format per tres professionals, aquest programa s’adreça a pacients que, per pertànyer a un grup cultural minoritari, plantegen alguna dificultat que n’impedeix la bona gestió d’assistència en el circuit de salut mental.
L’any 2022 al voltant d’un 40% de les persones ateses per la UTEH va requerir tractament psiquiàtric, i el Programa de psiquiatria transcultural va fer 30 primeres visites a persones supervivents.
La majoria de les víctimes són dones explotades sexualment
El perfil predominant de les persones ateses són dones entre 20 i 40 anys explotades sexualment, i més de la meitat de les víctimes són de nacionalitat nigeriana. No obstant això, en el darrer any s’ha produït un augment del nombre de dones explotades d’origen llatinoamericà, concretament de Colòmbia i Veneçuela, i també s’ha detectat un increment de l’atenció a homes de la tercera edat obligats a exercir la mendicitat. A més, entre un 10% i un 14% són dones transsexuals, també explotades sexualment.
La pandèmia ha suposat un canvi en les dinàmiques i les formes de funcionament de les xarxes de tràfic d’éssers humans, que han diversificat espais i modalitats d’explotació menys detectables, cosa que ha dificultat l’accés a les possibles víctimes. Tot i això, durant la crisi de la covid-19 la UTEH va estar operativa i, l’any 2020, va atendre un total de 277 persones (242 dones cis, 17 dones transsexuals i 18 homes). Pel que fa a l’any 2021, la xifra va disminuir a 229 persones (198 dones cis, 20 dones transsexuals i 11 homes).
Com contactar amb la UTEH?
La UTEH manté operatiu el telèfon 677 445 190 per atendre les persones que estiguin sotmeses a qualsevol tipus d’explotació o rebre possibles deteccions de casos d’explotació. També s’hi pot contactar a través del correu electrònic unitatTEH@bcn.cat.