Reforç al Pla de xoc en salut mental per millorar el benestar emocional

Reforç al Pla de xoc en salut mental per millorar el benestar emocional

25/05/2021 - 17:39

La pandèmia de la covid-19 ha tingut un fort impacte en la salut emocional de les persones, que és fonamental per al benestar i la qualitat de vida. Davant d’aquesta situació, s’ha ampliat el pla de xoc extraordinari en salut mental que es va posar en marxa durant la primera onada de la crisi sanitària, amb una vintena d’actuacions adreçades a col·lectius de totes les edats, que es desplegaran entre aquest any i el 2022.

L’ampliació del pla de xoc per fer front als efectes emocionals provocats per la covid-19, amb una inversió de tres milions d’euros, inclou mesures específiques per a la prevenció del suïcidi juvenil, l’acompanyament psicològic per a adults i la formació en salut mental d’agents comunitaris als districtes per reconèixer i detectar casos de malestar emocional.

A Catalunya, entre el 2019 i el 2020, s’ha incrementat la temptativa de suïcidi entre els menors de 18 anys: de 473 intents de suïcidi el 2019 a 601 el 2020. Per prevenir-ho, es posarà en marxa un servei de missatgeria instantània amb equips especialitzats per atendre adolescents i joves, i també es crearà una aplicació mòbil amb continguts i informació pràctica per a la prevenció del suïcidi. Aquestes iniciatives se sumen al servei telefònic gratuït per prevenir el suïcidi (900 925 555), que funciona les 24 hores del dia.

Per donar suport psicològic a la població adulta, es crearan sis punts d’atenció, vinculats als centres de salut mental per a adults, que es desplegaran als barris amb els indicadors socioeconòmics més desfavorits. Seran espais oberts, sense cita prèvia, similars als punts d’atenció del programa Konsulta’m per a joves. També s’impartiran cursos i tallers per a la millora del benestar emocional.

Per reconèixer i detectar des del teixit comunitari casos de malestar emocional, els districtes oferiran una formació bàsica en salut mental dirigida a monitors i monitores de lleure, casals, menjadors i espais esportius i a les persones voluntàries en entitats i associacions de barri.

En el marc del Pla de barris i en col·laboració amb les taules de salut mental dels districtes, s’elaboraran quatre plans integrals per a la prevenció i millora del benestar emocional en quatre barris prioritaris. El primer s’implementarà als barris de la Zona Nord – Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró, a Nou Barris.

Balanç del pla de xoc impulsat el maig del 2020

Per pal·liar l’impacte emocional de la covid-19 en la ciutadania, l’Ajuntament de Barcelona va elaborar el Pla de xoc en salut mental, emmarcat en el Pla de salut mental 2016-2022, i va impulsar una sèrie d’accions que actualment encara estan en funcionament. Es van crear grups de suport emocional per a l’acompanyament en el dol i es va posar en marxa el telèfon gratuït per a la prevenció del suïcidi. Per a les persones grans, un dels col·lectius més afectats per la pandèmia, es va reforçar el servei municipal de teleassistència, i amb la iniciativa “Vostè, com està?” es va contactar amb persones d’entre 70 i 84 anys que no són usuàries de cap servei per avaluar-ne el benestar emocional.

Pel que fa al suport psicològic als joves, el 2021 ha finalitzat el desplegament de la xarxa Konsulta’m per detectar i atendre de manera preventiva el patiment psicològic de joves i adolescents d’entre 12 i 22 anys. Actualment hi ha onze punts de suport en funcionament, un a cada districte.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat