• Inici
  • / 1r Concurs de Cobertes Verdes 2017

1r Concurs de Cobertes Verdes 2017

L’Ajuntament de Barcelona va impulsar el juny del 2017 el primer Concurs de Cobertes Verdes per promoure la implantació de nous terrats verds premiant deu cobertes verdes en edificis d’habitatges, equipaments docents, sanitaris o d’altres usos. Tots els projectes tenen un fort impacte ambiental, social i paisatgístic.

Els deu projectes guanyadors han suposat un increment de 5.500 m2 de verd, 217 m2 de plaques fotovoltaiques i dos molins de vent, quatre noves instal·lacions de recollida d’aigua de la pluja o noves instal·lacions per a fauna com estanys per a amfibis, hotels d’insectes, caixes niu d’ocells o un sistema d’aquaponia.

Els deu projectes guanyadors van ser els següents:

Consell de Cent, 323
Amb habitatges a les plantes altes i una escola a la resta de l’edifici. La coberta és un espai de convivència per a tots els seus usuaris i una eina pedagògica per a la comunitat educativa. Hi ha espècies vegetals amb gruixos de substrat variables, horts de cultiu tradicional i hidropònics, així com recollida d’aigua pel reg, instal·lació d’un hotel d’insectes, i generació d’energia mitjançant plaques fotovoltaiques.

 

Aragó, 174
Situada a la cruïlla dels carrers d’Aragó i Casanova, l’edificació està formada per tres torres amb 133 habitatges i la coberta és a l’interior d’illa. Per tant, hi poden accedir tots els usuaris de la finca; disposa d’un accés habilitat per a persones amb mobilitat reduïda, i en poden gaudir els habitatges veïns que tenen vistes sobre l’interior d’illa.

 

Llauder, 1
Situada als Porxos d’en Xifré, és accessible per a tota la comunitat de veïns. És una coberta extensiva amb arbustos, herbàcies i algun arbre, que incorpora recollida d’aigües pluvials, generació d’electricitat amb plaques fotovoltaiques i una zona de compostatge a partir de residus orgànics; tot per a l’autoabastiment de la mateixa coberta verda.

 

Fra Juníper ​Serra, 75
Formada per un entapissat amb plantes crasses i arbustives (com ara la farigola), i vegetació en vertical per ocultar les instal·lacions i cobrir el perímetre. Inclou un sistema de generació d’energia mitjançant plaques fotovoltaiques i promou la biodiversitat amb menjadores d’ocells, caixes niu, un estany i diversos hotels d’insectes.

 

Fernando Pessoa, 54
Una iniciativa per a la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. El seu personal s’encarrega de la construcció i el manteniment de la coberta. Està dividida en tres cobertes diferents: dues amb vegetació i una altra que consta d’un jardí mediterrani i un espai de cultiu. També disposa d’una gran extensió de plaques fotovoltaiques.

 

Mandoni, 11
La residència geriàtrica Gran Via Parc té un jardí comestible de diferents espècies hortícoles que poden ser cultivades pels residents i aprofitades per a les dietes del centre. Utilitzant mòduls de cultiu regulables i ergonòmics, incloent-hi taules adaptades, s’assegura que persones amb mobilitat reduïda també puguin gaudir dels horts, fins i tot des d’una cadira de rodes.

 

Sant Joan Bosco, 42
Coberta extensiva amb plantes entapissants, arbustives a la barana, i enfiladisses junt a la façana, que creen un nou espai d’estada. Inclou plaques fotovoltaiques, que serveixen d’instal·lació de pràctiques per als alumnes del cicle formatiu d’energies renovables.

 

Balcells, 41
Coberta amb diverses espècies hortícoles i taules de cultiu que aprofiten l’adob generat a les compostadores i l’aigua de pluja que es recull en un dipòsit a la coberta. Un petit estany de peixos ajuda a fertilitzar una àrea de cultiu aquapònic on es cultiven verdures de fulla. Les necessitats hídriques es cobreixen amb aigua de pluja, distribuïda amb un sistema per degoteig, la bomba del qual utilitza l’energia produïda per la nova instal·lació fotovoltaica.

 

Sant Quintí, 75-89
Coberta amb una vegetació semiintensiva, amb plantes entapissants i arbustives, amb reg per degoteig. També inclou un hotel d’insectes per millorar la pol·linització i plaques fotovoltaiques.

 

Longitudinal, 6-82
És una extensa coberta enjardinada que fins ara no era transitable. L’entapissat verd millora tèrmicament l’interior de l’edifici, inclou panells fotovoltaics com a mesura d’estalvi energètic. Un espai de gaudi per als 250 treballadors i els nombrosos visitants de l’edifici.

 

Més informació dels projectes guanyadors al document adjunt.

Beneficis

Econòmics:

  • Reducció de fins al 23% en el consum d’energia per a calefacció i el 75% per a l’aire condicionat.
  • Increment del valor de la propietat en un 20%.

Socials:

  • Reducció de la reflexió del soroll de 3 dB i aïllament acústic de fins a 8 dB.
  • Protecció contra l’exposició als raigs ultraviolats, la pluja i les fluctuacions de temperatura.

Ambientals:

  • Reducció de la quantitat de CO2 en l’aire i de la temperatura en l’entorn.
  • Retenció d’aigua de la pluja. Reducció de la quantitat d’aigua que s’aboca al clavegueram, entre un 70% i un 95%

 

Imatge coberta verda Llauder
Imatge coberta verda Aragó
Imatge coberta verda Balcells
Imatge coberta verda Consell de Cent
Imatge coberta verda Fernando Pessoa
Imatge coberta verda Fra Juníper Serra
Imatge coberta verda Longitudinal
Imatge coberta verda Mandoni
Imatge coberta verda Sant Joan Bosco
Imatge coberta verda Sant Quintí
Imatge coberta verda Llauder
Imatge coberta verda Aragó
Imatge coberta verda Balcells
Imatge coberta verda Consell de Cent
Imatge coberta verda Fernando Pessoa
Imatge coberta verda Fra Juníper Serra
Imatge coberta verda Longitudinal
Imatge coberta verda Mandoni
Imatge coberta verda Sant Joan Bosco
Imatge coberta verda Sant Quintí