Barcelona participa en la Cimera Mundial del Clima COP28

01/12/2023 - 14:22 h

Una delegació de l’Ajuntament de Barcelona encapçalada per l’alcalde, Jaume Collboni, participa en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2023, la COP28, que té lloc als Emirats Àrabs Units fins al 12 de desembre. A la COP28, prop de 200 països han d’actualitzar els seus compromisos per fer front a l’emergència climàtica i s’hi presentarà el primer Balanç Mundial (Global Stocktake) per avaluar el compliment dels objectius marcats per l’Acord de París fa vuit anys.

A la trobada, també hi participen la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, i el comissionat de Relacions Internacionals, Pau Solanilla. A través dels seus representants, Barcelona vol portar als diferents fòrums on participa en la COP28 la voluntat de tirar endavant polítiques que garanteixin una transició justa en la lluita contra el canvi climàtic que tingui principalment en compte les famílies més vulnerables. Barcelona vol liderar un front de grans ciutats que tinguin un paper actiu en el disseny de les polítiques europees en aquest àmbit i que alhora lluitin a tots nivells contra el negacionisme del canvi climàtic.

Jaume Collboni arriba a Dubai avui divendres i serà l’únic representant municipal espanyol present a la primera cimera que convoca específicament als governs locals que se celebra en el marc d’una COP. Es tracta del Local Climate Action Summit que organitza la Bloomberg Foundation. Aquesta Cimera d’Acció Climàtica Local (CLAC) reunirà governs locals i regionals per abordar la mobilització tant la inversió pública com privada per reforçar el seu finançament; la integració de les contribucions de les ciutats als objectius climàtics nacionals i mundials fins al 2030; l’acceleració de la transició energètica local; i, finalment estratègies per fer front als riscos climàtics immediats i als futurs que enfronten les ciutats.

Al migdia de divendres, l’alcalde també participa en el panell Designing Healthy and Resilient Cities. Coincidint amb la cimera de l’ONU i de manera paral·lela, la Norman Foster Foundation, Lancet Countdown, la xarxa de ciutats C40 i l’asseguradora BUPA convoquen aquesta trobada on es presentarà l’estudi Lancet Countdown 2023 sobre els impactes del clima en la salut urbana. A la trobada es reuniran figures destacades de l’arquitectura, l’enginyeria, l’urbanisme, la salut pública, ajuntaments i entitats locals per debatre com accelerar l’acció multisectorial per a dissenyar respostes urbanes al canvi climàtic, augmentant els esforços de mitigació i adaptació alineats amb la salut pública. L’alcalde compartirà debat entre altres amb Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública i de l’Ambient de l’OMS, o l’arquitecte Norman Foster.

Demà dissabte, 2 de desembre, l’alcalde participarà en la taula Transició energètica justa i sostenible per a les persones i el planeta. La taula l’organitza, dins la COP28, la Local Governments for Sustainability (ICLEI), una xarxa global de més de 2.500 governs locals i regionals compromesos amb el desenvolupament urbà sostenible.

En aquesta sessió, l’alcalde compartirà experiències amb les alcaldesses de Malmö, Glasgow, de l’Accra Metropolitan Assembly, Ghana, i la directora de l’International Affairs & Climate Finance, de la Comissió Europea. Es posaran sobre la taula mesures i propostes per garantir els objectius d’una transició energètica justa i sostenible.

La delegació de la ciutat mantindrà també una intensa agenda internacional que inclou una reunió amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. Com a membres de la xarxa mundial C40, Barcelona i París són capdavanteres en la cerca de solucions que responguin no només a la crisi climàtica, sinó que abordin reptes com la crisi energètica i el cost de la vida per protegir la ciutadania, especialment la més vulnerable.

Durant els dos dies que l’alcalde de Barcelona serà a Dubai mantindrà contactes bilaterals per reforçar el paper de les ciutats i el lideratge d’aquestes en la lluita contra el canvi climàtic. Es preveuen trobades amb els alcaldes de Copenhaguen, Casablanca i Atenes. En el marc de la cimera, Collboni també es reunirà amb la vicepresidenta tercera del govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.