Intel·ligència col·lectiva a l’Esquerra de l’Eixample
La Unió Cooperatista Barcelonesa va ser la cooperativa obrera de consum més important de la ciutat. Situada a la barriada Batlló de l’Eixample, es fundà el 1927 com a resultat de la fusió de dues entitats més antigues, amb l’objectiu d’estendre el radi d’acció de l’alternativa cooperativa a la societat.
La seu emblemàtica de la cooperativa al carrer d’Urgell 176-180 s’inaugurà el 1931, i fou un nucli fonamental de sociabilitat, cultura popular i lleure del barri i de la ciutat. Durant la dècada de 1930 i 1940, la cooperativa obrí tres sucursals més i arribà als 2.000 associats, representant el consum de més de 7.000 persones de l’Esquerra de l’Eixample, Les Corts i El Raval. Més tard, el 1962, enmig d’una crisi econòmica en el marc de la dictadura franquista, l’edifici fou venut a l’església i «convertit» en la Parròquia de Sant Isidor. La cooperativa acabà desapareixent, i també la seva memòria.
El projecte de recerca que ha impulsat el llibre forma part d’un esforç mancomunat de recuperació de la memòria i del patrimoni obrer protagonitzat pel teixit social i veïnal de l’Esquerra de l’Eixample i pel moviment cooperatiu de la ciutat. Un llibre que cerca recuperar i dignificar la importància d’aquell tipus de pràctiques i institucions per entendre el present i la història col·lectiva del barri.
-
Idioma de la publicació:
Català
-
Preu:
0.00 €
-
Any:
2024
-
Pàgines:
60
-
Coberta:
-
Format:
PDF
-
ISBN Ajuntament:
978-84-9156-587-1
-
Col·lecció:
Barcelona Ciutat i Barris