Els antics cinemes Niza i Novedades es transformen en espais d'estada veïnals

10/12/2020 - 12:32 h

Els cops de puny d'Hilary Shwank a 'Million Dollar Baby' i els somnis artístics de 'Mamá, quiero ser famoso', de La Cubana, van ser les seves últimes imatges projectades entre les parets del Niza i el Novedades. Ara, després d'anys tancats, els solars del cinema de Sagrada Família i el teatre, abans cinema i també sala de concerts, a tocar de la plaça Catalunya tornaran a omplir-se de riures i de somriures, incorporant-se a la xarxa d'interiors d'illa recuperats de l'Eixample.

Amb els nous jardins del Niza i del Novedades, l’Eixample guanya  prop de 3.500m2 de nous espais d’ús ciutadà. Unes actuacions que són un pas més en la recuperació de l’esperit del pla Cerdà per esponjar la densa trama urbana de l’Eixample. Amb aquests dos nous solars recuperats, l’Eixample té ja un total de 45 interiors d’illa per al gaudi ciutadà.

El Niza, amb zona de jocs infantils

La transformació de l’antic cinema Niza, a la plaça Sagrada Família 12, en zona verda deixa un total de 2333 m2 per al barri, incorporant a més una zona de jocs infantils. Aquesta urbanització ha anat a càrrec del promotor privat que ha tirat endavant un projecte que inclou un nou supermercat, un nou edifici d’habitatge i la modificació d’un edifici d’oficines.

El disseny d’aquest nou espai d’estada i joc ha estat fruit d’un procés de participació veïnal, on s’ha treballat la memòria de l’antic cinema i que va desembocar també en la construcció de l’Ateneu del Poblet, un casal per a les entitats del barri molt a prop de l’antic Niza, que havien reivindicat com a equipament públic.

Novedades, un interior al costat de Passeig de Gràcia

En el cas de l’antic teatre Novetats, amb entrada pel carrer Casp 1-13, s’ha urbanitzat un espai de 1095,92 m2. En aquest cas, la urbanització d’aquest interior d’illa públic ha anat a càrrec del promotor privat que ha construït un hotel i que també preveu ampliar la botiga Zara.

El regidor del districte, Jordi Marti, ha subratllat que “amb la recuperació d’aquests dos interiors d’illa el districte continua guanyant zones d’ús públic fidels a l’esperit de Cerdà, amb més espais d’estada, de joc i de veïnatge”.

En total, el districte compta aproximadament 423 illes, de les quals 163 illes contenen algun tipus d’espais lliures que espongen l’Eixample, ja siguin places i jardins, interiors d’illa, passatges o eixos verds.