Els museus inauguren temporada recuperant la presencialitat

27/04/2021 - 16:13 h

Els centres adopten nous formats per enfortir la connexió presencial amb els visitants, i ofereixen novament programes emblemàtics.

La situació pandèmica actual ha esquitxat la cultura en general, que ha hagut de reinventar els formats per mantenir-se viva davant de la davallada de públic i de l’obligatorietat de tancar les portes. Durant els últims mesos, el sector dels museus no ha deixat de treballar per proposar escenaris nous que s’adaptin a les circumstàncies de la millor manera possible. Ara, els deu museus municipals i l’Arxiu Històric i Fotogràfic tornen amb més força que mai per presentar una nova temporada que recupera la connexió presencial amb els visitants.

La xarxa de museus i arxius municipals presenta aquesta primavera un nou cicle d’exposicions i activitats amb la recuperació de programes emblemàtics com la Nit dels Museus i l’In Museu, la celebració de l’any de l’alimentació sostenible a Barcelona o la connexió amb la poesia budista en clau femenina. A continuació resumim les propostes principals que engloba la nova programació.

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

L’equipament presentarà dues mostres, una centrada en l’obra de Margaret Michaelis (1902-1985) sobre el barri Xino durant la seva estada a la capital en els anys trenta, i l’altra amb fotografies d’Esteve Lucerón sobre el barri de la Perona.

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

A través de la mostra “Quan plovien octavetes: clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista”, l’espai repassarà la comunicació política clandestina durant la dictadura.

El Born Centre de Cultura i Memòria

L’any 1908, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el pressupost extraordinari de cultura amb l’objectiu de fer una reforma integral de l’educació a la capital. Malauradament, el projecte va fracassar, però es va convertir en un referent de moviments que han lluitat per renovar l’educació al nostre país. I ara, El Born CCM ens en parla a l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979”. D’altra banda, de cara a la tardor, el centre presentarà una mostra d’homenatge a l’emblemàtic director de cinema Federico Fellini, amb una retrospectiva de la seva vida, carrera i llegat.

Castell de Montjuïc

Són dues les exposicions que es posen la corona i s’enfilen a la part alta de la muntanya. Si passeu pel castell, hi trobareu, d’una banda, “Sota la llum del mar”, l’assaig fotogràfic d’Espe Pons, i, de l’altra, El Parc d’Atraccions de Montjuïc”, que recupera la memòria de l’espai d’oci que va estar als peus del castell durant molts anys.

Museu d’Història de Barcelona

Enguany, Barcelona és capital mundial de l’alimentació sostenible. Per aquest motiu, el Muhba presenta l’exposició Alimentar Barcelona. Poder, proveïment i salut”, una mostra sobre les complexes interrelacions històriques entre proveïment alimentari, ciutadania, salut, poder polític i sostenibilitat urbana. També posarà la mirada, amb Barcelona & futbol. El gran joc social del segle XX”, en la utilització d’aquest esport com a mecanisme de cohesió social i territorial a Barcelona. Finalment, el museu recuperarà una embarcació del segle XV a través de Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni medieval de la Barceloneta I”.

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

L’exposició La lluna de Lotus. Art i poesia de la monja budista Ōtagaki Rengetsu (1791-1875)” homenatjarà l’artista Otagaki Rengetsu, que és considerada una de les poetes japoneses més importants del segle XIX.

Museu del Disseny

El dissenyador Cristóbal Balenciaga s’estrena al Museu del Disseny, aquesta temporada, amb la seva primera exposició internacional centrada en els barrets. A més, el Museu del Disseny presentarà una relectura de la col·lecció de “Disseny de producte” a partir de la nova exposició permanent “Objectes comuns. Històries locals, debats globals”.

Museu Etnològic i de Cultures del Món

L’equipament permetrà conèixer el gran valor de la col·lecció de pintura sobre escorça aborigen australiana que conserva entre les seves parets gràcies a l’exposició Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat”. També mostrarà una selecció de joies de les col·leccions de Picasso, a la vitrina del vestíbul de la seu del carrer de Montcada, amb Picasso i les joies d’artista”.

Museu de la Música

Aquest espai tampoc no es vol quedar enrere enguany: amb la mostra Música i natura a l’illa de Nova Guinea”, viatjarà fins als antípodes a través de la música. Tampoc s’estarà de retre homenatge al compositor i violinista Joan Manén, amb una iniciativa que se suma a la resta de commemoracions de l’Any Manén, amb motiu del 50è aniversari de la seva mort.

Museu de Ciències Naturals

Acostumat a un públic més adult, el centre es reinventa i presenta, per primera vegada, una exposició dedicada al públic familiar. Amb el títol Bebès animals”, la mostra recull la vida de les cries dels animals, humans inclosos, des que neixen fins que són autònomes.

Museu Frederic Marès

El Museu Frederic Marès proposa, per a aquesta temporada, un diàleg transversal i intemporal entre peces de galeries i algunes obres i sales del museu a través del programa “Convidats i amfitrions”.

La Nit dels Museus

Des de l’any 2008, Barcelona reserva una nit a l’any per oferir una festa cultural molt estimada per la ciutadania: els museus de la ciutat i l’àrea metropolitana obren les portes per oferir, en horari nocturn, visites guiades, tallers, concerts, espectacles i activitats familiars. Enguany, la iniciativa tindrà lloc el 15 de maig i durarà fins a l’hora que permetin les condicions d’aquell dia.

In Museu

L’activitat, que ja arriba a la cinquena edició, convida aquest juny a visitar els espais habitualment restringits dels museus de Barcelona, a més de donar a conèixer la feina dels professionals que hi treballen. En companyia de guies especialitzats, conservadors, restauradors o arxivers, la iniciativa permet acostar-se a les col·leccions i descobrir obres que normalment no es mostren al públic. 

Creació i museus

Barcelona presenta projectes inspirats en el patrimoni, els edificis i els espais dels museus. La iniciativa és un treball conjunt dels museus municipals i les fàbriques de creació integrades en el Festival Grec, i les creacions es presentaran entre el 25 de juny i el 4 de juliol. Les parelles d’aquest any seran el Castell de Montjuïc i La Caldera, El Born Centre de Cultura i Memòria i Hangar, el Museu Etnològic i de Cultures del Món i el Graner, el Muhba i la Central del Circ, i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i la Fabra i Coats. 

Barcelona Dibuixa

En coproducció amb el Museu Picasso, Barcelona Dibuixa neix com un vehicle de promoció del dibuix no només com a tècnica de creació artística, sinó també com una eina d’aprenentatge, comunicació i procés intel·lectual. En aquesta nova edició, prevista per al 24 d’octubre, la iniciativa oferirà tallers presencials i telemàtics en diferents districtes de la ciutat.