Les zones de risc del mapa dels espais públics de la ciutat on els mosquits poden suposar un problema augmenten de 66 a 81. L’increment l’ha registrat l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que cada any identifica les àrees de més concentració d’aquests insectes. L’objectiu principal és identificar els punts de cria, sobretot del mosquit tigre, per la possible transmissió de malalties importades.
La distribució territorial de les zones presenta desigualtats notables. Així, al districte de Sants-Montjuïc s’hi localitzen fins a 19 punts de risc, gairebé una quarta part del total de la ciutat, i això contrasta amb les xifres de Les Corts i Gràcia, on només se n’han registrat 3. Ara bé, el districte on hi ha un volum més gran de metres quadrats afectats és el d’Horta-Guinardó, on es registra un 38% del total de la ciutat. L’àrea contigua més gran també és en aquest districte, i afecta bona part del barri d’Horta.
L’abordatge de l’ASPB també incorpora la distribució territorial, i aquest any s’amplien les zones de vigilància a les àrees de rendes baixes de la ciutat, tenint en compte les desigualtats socials pel que fa a la salut.
Si se’n detecta algun cas a la via pública, es pot notificar a través dels canals de comunicació ciutadana.
La implicació de la ciutadania per a les tasques de prevenció també és clau, ja que la majoria dels focus de cria de mosquits es troben a les propietats privades.