L’informe “Renda trimestral de Barcelona”, que elabora l’Oficina Municipal de Dades (OMD), posa el focus no tant en l’anàlisi territorial com en la puntualitat per poder oferir una aproximació a l’evolució del benestar i la capacitat adquisitiva de la població amb poc retard temporal.
Aquest document permet constatar l’impacte que han tingut les prestacions socials, ja que la crisi generada per la pandèmia ha estat més acusada en termes de renda primària, que no les inclou, que en la renda disponible, que sí que les inclou.
En concret, la renda disponible de les llars va augmentar en termes nominals quasi mig punt el tercer trimestre del 2021 respecte al mateix període de l’any anterior. Si es compara amb el segon trimestre del mateix any, l’increment s’enfila fins al 2,3%.
Baixa el pes de les prestacions socials i puja el dels salaris
Les prestacions socials van tenir un paper cabdal per estabilitzar les caigudes en la remuneració d’assalariats i en les rendes mixtes durant el període del confinament, però ara la tendència ha canviat: s’ha notat la recuperació de l’activitat al llarg del 2021.
El tercer trimestre de l’any passat el recurs predominant va ser la remuneració d’assalariats, amb una mica més de la meitat dels recursos totals, per un 25% de les prestacions. També és significatiu que la remuneració sigui el recurs que més es va incrementar aquest trimestre, amb un 5,5%.
S’incrementa la inflació
En canvi, un aspecte negatiu que reflecteix l’informe és el ràpid increment dels preus a partir de la segona meitat de l’any passat, després de dècades amb una inflació molt moderada. La reducció de la capacitat de compra és d’un 7% a causa de l’increment de la inflació que s’ha registrat en el segon i el tercer trimestre del 2021, un dels aspectes que més impacte va tenir.