El Consell Plenari aprova la regulació de les activitats vinculades al repartiment a domicili

06/05/2022 - 10:43 h

El Districte també ha aprovat la concessió de les Medalles d'Honor i tira endavant una resolució que insta la propietat de la Casa Orsola a negociar amb els llogaters i renovar els lloguers.

La Sala de Plens va acollir ahir dijous la celebració del Plenari del Consell de Districte, una sessió que va ser molt participada. El Plenari va arrencar amb l’aprovació per unanimitat de l’atorgament de les Medalles d’Honor de Barcelona per al Districte, que enguany seran per a:

  • ONG La Merienda. Aquesta entitat, situada a la Dreta de l’Eixample, és un projecte de l’Associació Sud Integració i treballa per generar vincles i comunitat, especialment entre aquelles persones que es troben en risc d’exclusió social, ja sigui a través de l’assistència alimentària, la inclusió o l’acompanyament en moltes matèries. Ara que celebren el seu desè aniversari, es reconeix el seu treball i sobretot la seva labor durant els mesos de pandèmia, quan van atendre prop de 300 famílies, més del triple de persones usuàries.
  • Josep Maria Conesa, és president de l’Atlètic Club Esport i Natura i la penya barcelonista de l’Eixample i organitzador de l’emblemàtica Cursa Moritz Sant Antoni, una de les carreres populars més antigues de la ciutat. Es fa reconeixement a la seva trajectòria i la seva implicació en la construcció i cohesió del barri.

En aquesta primera part també es van presentar les conclusions de la Ciutadania Adolescent de l’Eixample amb representants joves de l’Escolàpies Llúria.

El regidor del Districte, Pau Gonzàlez Val, va iniciar el seu informe agraint la tasca de les persones que fan possible les sessions plenàries, en l’àmbit tècnic i en l’accessibilitat, a través de la feina de subtitulació simultània. En una reflexió inicial, va mostrar preocupació tant per la guerra d’Ucraïna, amb esment als mecanismes d’ajuda, cooperació, solidaritat i de crida a la Pau, com per altres casos d’actualitat: Catalangate, Pegasus i l’especulació immobiliària. També  va fer una menció especial als veïns i veïnes afectats per l’incendi del carrer de València, tot ressaltant la tasca d’acompanyament que s’està duent a terme des dels serveis públics.

L’informe també va permetre fer balanç de les actuacions que s’estan duent a terme en aquest últim any de mandat, a partir de tres eixos de treball: l’emergència social, l’emergència climàtica i  l’emergència econòmica, agreujada per la pandèmia. En aquest sentit, el regidor també va voler destacar una millora en les últimes dades d’ocupació.

Pel que fa a l’emergència climàtica, l’informe també recollia les accions que s’estan duent a terme per aconseguir un districte amb més verd, amb més espais d’estada i menys trànsit. Així, el regidor va fer referència a les obres del tramvia, l’acabament de la xarxa de bus, la reordenació de les línies interurbanes, l’ampliació i connexió de la xarxa de carril bici, la consolidació dels Eixos Verds i el Pla Superilla. Finalment, també es va refermar el compromís per retirar la llosa de Sant Antoni i es va parlar del Pla d’Usos i d’altres projectes que s’estan deixant encarrilats, com és el cas d’equipaments necessaris en educació.

Finalment, l’informe va incloure un agraïment per l’esforç d’entitats i veïnat que fan possible la celebració de les festes majors del Districte i creen espais de trobada, ara que tot just ha finalitzat la Festa Major de la Sagrada Família i començaran la Festa Modernista i la Festa Major de la Dreta, la Festa de primavera de l’Esquerra i la del Fort Pienc.

Part decisòria

El plenari va informar favorablement de l’aprovació inicial del Pla especial d’usos i d’activitats vinculades al repartiment a domicili, que regula l’impacte d’aquest sector i evita la implantació de noves cuines i supermercats ‘fantasma’ al districte.

Part d’Impuls i Control

La proposició del grup d’ERC per ampliar els usos esportius, culturals i comunitaris provisionals en les instal·lacions corresponents a l’antiga presó Model abans de finalitzar el present mandat es va aprovar per unanimitat.

També es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups municipals la proposta del grup de JxCat que proposava que el Districte faci d’intermediari entre el veïnat i comerciants de Ronda de Sant Pere i Ausiàs March i la discoteca Bunker per trobar una solució al conflicte.

La resolució que demana que la propietat de la Casa Orsola negociï amb els llogaters i els renovii els lloguers també va tirar endavant.

La proposta de Ciutadans de potenciar i d’augmentar els recursos i la plantilla d’agents cívics, sobretot a les zones de plaça Tetuan, Mercat dominical de S. Antoni i zones de jocs infantils dels parcs, es va aprovar i no va prosperar la proposta de Valents d’aturar l’inici de les obres de la Superilla Eixample fins que hi hagi consens social i polític.

Recupera la sessió des d’aquest enllaç.