Actualització de les obres del tramvia en el tram situat entre la plaça de les Glòries i el carrer Girona

11/11/2022 - 11:09 h

En el marc de la celebració del Consell de Barri del Fort Pienc el passat 10 de novembre, un dels punts informatius que es va tractar amb el veïnat va ser l’estat de les obres del tramvia en el tram situat entre la plaça de les Glòries i el carrer Girona, que connecta amb l’estació de metro Verdaguer.

Estat actual de les obres

Les obres continuen endavant en aquesta primera fase per unificar la xarxa de tramvia a la ciutat a través de l’avinguda Diagonal, que correspon a 1,8 quilòmetres i que incorporarà quatre noves parades.

Tal com es va explicar des de l’empresa Bimsa, les obres van començar el mes de març en aquest tram, dividit en quatre zones i 9 lots. Després de fer els desviaments de serveis necessaris, es va començar la urbanització de les voreres al costat mar. Actualment es continua treballant en aquesta banda i es mantenen les mateixes afectacions. Des de l’estiu passat, també s’han iniciat els primers treballs al costat muntanya. La previsió és que al març del 2023 les voreres puguin quedar enllestides.

Properes afectacions

Del 14 de novembre al 16 de desembre, afectació al tram de l’avinguda Diagonal, des de Gran Via fins al carrer de Lepant: hi haurà noves afectacions al carrer de Castillejos amb l’avinguda Diagonal que comportarà talls de circulació del carrer de Castillejos des d’aquest encreuament, permetent només l’accés a veïnat i serveis ( que tindrà un carril habilitat per banda muntanya de l’avinguda Diagonal, entre els carrers Castillejos i Padilla). El desviament es fa pels carrers d’Aragó, Lepant i Gran Via de les Corts Catalanes, i des de la cruïlla del carrer de Castillejos amb el del Consell de Cent.

El carrer Castillejos per la banda mar quedarà en atzucac amb accés i sortida només per veïnat i serveis per la Gran Via de les Corts Catalanes.  Això afectarà la línia de bus V23 que es desviarà pel carrer Aragó – Lepant, i s’anul·larà la parada 3623, la qual es traslladarà a nou punt ubicat abans de la cruïlla del  carrer Castillejos amb Aragó.

Pel que fa a la circulació de vianants i bicicletes, es crearà un pas de vianants i de continuïtat del carril bici del carrer de Castillejos provisional, al costat Besós del creuament amb l’avinguda Diagonal, amb condicionament i formigonat de l’actual zona d’acopis, per crear una via de de 3 metres per vianants i 1,4m per bicis.

A partir del 22 de novembre, el carrer dels Encants Vells: quedarà tallat al trànsit a l’alçada del carrer de Castillejos, amb pas exclusiu per a usuaris del mercat i serveis d’emergència. Les ocupacions seran de tota la vorera banda muntanya i pràcticament de tota la calçada a l’últim tram del carrer dels Encants Vells, a la cruïlla amb l’avinguda Meridiana.

La calçada restarà reduïda només al pas del carril bici, el qual es desviarà a la banda mar en el seu últim tram (tram en obres). Es mantindrà el pas de vianants.

La circulació d’autobusos continuarà pel carrer de Castillejos sense realitzar el desviament pel carrer dels Encants Vells. És per això que la parada de bus núm 3798 de la línia X1 es traslladarà al carrer Castillejos, just després del pas de vianants existent amb el c. Encants Vells.

A partir del 15 de desembre, canvis per a la bicicleta a l’avinguda Diagonal, en el tram entre passeig de Sant Joan i carrer d’Aragó:  el carril bici actual que passava per la mitjana muntanya es reubicarà al tronc central de la Diagonal de manera definitiva.

Aquesta actuació comportarà canvis a les cruïlles dels carrils bici de: passeig de Sant Joan, on s’eliminarà el pas de bicicletes en el tram compartit amb vianants pel costat Besòs i la circulació passarà a l’interior de la rotonda de la Pl. Mossèn Jacint Verdaguer tot continuant amb el carril bici sentit pujada del pg. de Sant Joan. També es modifica l’itinerari de l’encreuament amb el carrer de València, on fins ara el carril connectava amb els dos bulevards de la banda muntanya i ara es desplaça uns metres cap a la banda mar.

Futures actuacions

Es va fer una relació de les futures actuacions que es duran a terme per completar aquesta primera fase de connexió del tramvia per la Diagonal:

  • Urbanització de les voreres costat muntanya (ja en marxa en alguns punts)
  • Construcció del carril de la via: degut a un endarreriment en el subministrament del material provocat per la guerra d’Ucraïna, finalment s’iniciarà a partir del febrer de 2023.
  • Construcció de les noves parades del tramvia
  • Construcció de l’anoment “tercer carril” (APS)
  • Instal·lacions de senyalització i comunicacions del tramvia
  • Proves d’integració abans de la posada en marxa definitiva

Per a més informació, pots recuperar la sessió completa del Consell de Barri del Fort Pienc en aquest enllaç.