Llum verda per a l'adquisició completa de l'edifici del Taller Masriera

14/12/2022 - 12:48 h

El 2020 l'Ajuntament va comprar el 43,53% d'aquesta finca singular de la Dreta de l'Eixample. Ara n'adquirirà el 57,47% restant, que correspon al sostre no edificat de l'immoble.

La comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda a completar l’operació de compra de la finca patrimonial del Taller Masriera, propietat de la Fundació Privada Pere Relats. En concret, l’Ajuntament adquireix ara, per un import de prop de 7,5 M€, la part no edificada d’aquesta finca singular, situada al carrer Bailèn 70-72 i completa així la compra d’aquest edifici patrimonial que ja es va materialitzar l’any 2020 amb l’objectiu de guanyar equipaments comunitaris, complint una llarga reivindicació del veïnat i les entitats de la Dreta de l’Eixample.

Pel que fa al futur equipament que hi haurà al Taller Masriera, el districte té previst iniciar el proper mes de gener el procés participatiu per definir les característiques i els usos d’aquest equipament que ocuparà l’antic edifici, després d’una primera reunió de definició del procés amb les entitats del barri.

La finca, en forma de temple clàssic, és obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors, i considerat una construcció d’estil neoclassicista i està inclosa al Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local. En aquest sentit, la compra i conservació del Taller Masriera també s’emmarca dins l’estratègia de rehabilitació i posada en valor del patrimoni de la ciutat inclosa en la Mesura de govern ‘Barcelona, Ciutat Patrimoni’.

Durant tot l’any el Districte ha organitzat visites guiades gratuïtes de caràcter històric i arquitectònic a aquest edifici singular, sempre amb aforament complet i entrades esgotades. Unes visites que es reprendran a principis d’any i que es programen en dissabtes. Així mateix, l’Eixample ha cedit al Casal de Joves La Dreixa l’antiga cotxera del taller, un espai que, sota el nom de la QTXERA, s’ha convertit en el nou local del casal juvenil i el nou punt de trobada de les joves de la Dreta de l’Eixample.