El Mercat Dominical del Llibre: 85 anys al barri de Sant Antoni

21/12/2022 - 09:29 h

El Mercat Dominical del Llibre celebra els seus 85 anys amb una exposició que homenatja totes les persones que l’han visitat i que l’han fet possible, i alhora posa en valor el mercat i la tasca cultural i de recuperació que duen a terme els llibreters.

L’exposició està situada a la marquesina del carrer Comte d’Urgell i es podrà visitar del 20 al 24 de desembre, tot coincidint amb la versió nadalenca del mercat, en els següents horaris: dimarts dia 20 de 12 a 20 h, dimecres 21 i divendres 23 de 9 a 20 h, i dissabte 24, de 9 a 14 h.

La inauguració de l’exposició va tenir lloc ahir, 20 de desembre, i va comptar amb la participació de la presidenta de l’associació, Fuensanta García; l’escriptor Santiago García Tirado, el dissenyador de la mostra, Simó Calvo; el coordinador i llibreter Pablo Fernández, i la regidora Montserrat Ballarín.

La mostra fa un recorregut a través de cinc espais temàtics:

• Els orígens: des dels orígens dels Encants, del Barri i del Mercat de Sant Antoni, passant pel trasllat a l’avinguda del Paral·lel fins a la instal·lació definitiva sota la marquesina del Mercat de Sant Antoni.

• Consolidació d’una tradició: la recerca de tota mena de troballes porta a molta gent a voltar pel mercat els diumenges. En un passat recent, l’oportunitat de trobar llibres prohibits per la dictadura va ser una veritable motivació per a molts aficionats.

• Llibres i cultura popular: al llarg de la seva història, el mercat ha acollit també el món del col·leccionisme en diverses especialitats.

• Paradistes: actualment hi ha 74 paradistes, però han estat molts més els que han treballat per la cultura al Dominical al llarg de la seva història. El mercat ha volgut fer-los un homenatge fotogràfic per recordar-los.

• El món de la cultura: escriptors, periodistes i artistes d’avantguarda visiten regularment el mercat. Alguns han reflectit el seu testimoni en les seves obres.

 

85 anys al barri i a la ciutat

El Mercat Dominical de Sant Antoni ha esdevingut un mercat únic i pioner, el més gran d’Europa en el seu gènere. Ha estat capaç de fusionar dues tradicions que formen part de la seva essència: la tradició mediterrània dels mercats a l’aire lliure i la tradició literària i editorial, molt arrelada a la ciutat de Barcelona.

El mercat va néixer l’any 1931, però els seus orígens es remunten a la  formació dels primers Encants al voltant del Mercat de Sant Antoni a partir de l’any 1882. I, més enrere encara, quan el Consell de Cent va reconèixer el Gremi de Llibreters de Barcelona, el 1533.

L’any 1937, en plena Guerra Civil, el consistori barceloní va aprovar que els comerciants s’establissin al voltant del Mercat de Sant Antoni sota l’aixopluc de la seva marquesina i, d’aleshores ençà, han parat els matins de cada diumenge convertint el Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni en un referent de la cultura, nodrint de llibres totes les generacions al llarg d’aquests darrers 85 anys.

Actualment, després de les darreres reformes de l’any 2018, al Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni hi ha 74 paradistes amb 211 concessions, de les quals més d’un vuitanta per cent són de llibres.

Us animem a visitar aquesta petita joia de Barcelona, on podreu trobar des de llibres antics, de segona mà o descatalogats fins a objectes de col·leccionisme com cromos, cartells, postals, segells o videojocs, entre d’altres.

Més informació