Cada any milers d’infants i adolescents són víctimes de maltractaments físics i abusos sexuals per part dels seus progenitors o familiars propers. Tot i la dificultat de disposar de dades fiables del maltractament infantil a Catalunya, ja que bona part dels fets es produeixen a l’entorn familiar i no es denuncien, el Consell d’Europa estima que un de cada cinc menors són abusats sexualment.
El reportatge “Infància (des)protegida”, realitzat per Karma Peiró, Rocío Minvielle, Francina Cortés i Xaquín Veira, posa el focus en els abusos sexuals i els maltractaments a infants i adolescents a través de testimonis que narren en primera persona les seves vivències i mitjançant la veu d’experts i expertes de diferents àmbits.
Guanyador d’un Premi Montserrat Roig 2019, per a la promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a Barcelona, el webdoc s’estrenarà el dilluns 30 de gener a les 18 h en un acte gratuït i obert a tothom al Centre Cívic Urgell.
L’acte, per al qual no cal inscripció prèvia, comptarà amb la presentació del reportatge per part de les seves autores i autor i amb la participació de l’escriptor Alejandro Palomas, autor del llibre “Esto no se dice”, un relat íntim i esfereïdor de la violència sexual que va patir quan era un infant. A més, diverses persones expertes en l’abordatge de les violències contra infants i adolescents debatran sobre el paper de la societat i les institucions en la prevenció d’aquesta violència. Hi posaran veu el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, la Directora General de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Laia Rosich, la magistrada especialitzada en violències masclistes, Lucía Avilés, i l’exeducadora en un institut de secundària d’alta complexitat, Sílvia Viladrich.
Un cop finalitzada la taula rodona s’obrirà el debat al públic assistent.
La realització del reportatge “Infància (des)protegida”, que estarà disponible online a partir del dilluns, ha constat d’un treball d’investigació de vuit mesos i una trentena d’entrevistes a professionals, i conclou la necessitat d’un canvi urgent en l’abordatge de les violències contra als infants i una major implicació per part de la societat.