El projecte de l’associació MigrESS, anomenat “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme”, implica la creació d’una guia de feminisme interseccional i antiracisme pensada com a eina per prevenir la violència masclista i racista en l’àmbit escolar. Permetrà dinamitzar accions formatives i s’adreçarà a estudiants, referents familiars i docents dels centres escolars de la ciutat.
En l’acte també s’ha donat a conèixer com s’ha desplegat el projecte premiat l’any passat “Totes som punt lila”, impulsat per la Vocalia de Dones de l’Associació veïnal de Sant Antoni. S’ha creat un circuit de barri contra la violència masclista treballant des de la confiança i la proximitat veïnal que generen els comerços i equipaments del barri de Sant Antoni.
Entre les accions concretes d’aquesta iniciativa d’acció comunitària, hi ha el reconeixement de zones i recorreguts insegurs, les marxes exploratòries nocturnes o el muntatge de carpes de sensibilització especialitzades. Cal destacar la inauguració de la xarxa de punts liles de Sant Antoni, un conjunt de comerços, entitats i equipaments del barri formats en atenció a la violència masclista i identificats amb un adhesiu lila com a espais segurs en cas de produir-se episodis de violències masclistes, tant si s’esdevenen de dia com de nit.
BCN antimasclista i antiracista
Des de l’any 2005 l’Ajuntament de Barcelona convoca el Premi 25 de novembre, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i en el marc de l’Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència envers les dones.
Enguany, el premi ha celebrat la seva divuitena edició amb el lema “BCN antimasclista i antiracista” per posar el focus i connectar dos eixos de discriminació, la violència masclista i la discriminació racial i abordar i actuar envers les diferents realitats i reptes que aglutinen aquestes dues lluites.