L'Eixample se suma a l'espigolada de taronges amargues per fer-ne melmelada

05/02/2024 - 13:21 h

Amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari, s’impulsa per tercer any consecutiu la recollida comunitària de taronges amargues dels arbres que es troben als districtes de Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i, per primera vegada, l’Eixample per elaborar melmelada. El #BarcelonaEspigola és una iniciativa del programa “Mans al Verd”, i en el procés hi col·laboren Parcs i Jardins, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la Fundació Espigoladors i diverses entitats socials dels districtes.

La primera recollida de taronges amargues del districte ha tingut lloc aquest dilluns, 5 de febrer, als passatges de Mercader i Domingo, al barri de la Dreta de l’Eixample. Gràcies a la participació d’unes seixanta persones voluntàries de l’Escola Fasia, el Centre Ocupacional Paideia i de CAE Bernadette (Fundació Hospitalitat) s’han pogut recuperar 320 quilograms de taronja amarga.

Les taronges recollides seran processades i transformades en melmelada a es im-perfect®, l’obrador d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. Abans d’iniciar el procés de fabricació, l’Agència de Salut Pública analitzarà la fruita per garantir-ne el consum.

La melmelada, batejada amb el nom de “La Marga”, és 100% natural i es distribueix en pots a diferents entitats socials de cadascun dels districtes que atenen persones en situació de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.

En el conjunt de la ciutat, l’edició del 2024 ha comptat amb la participació de 29 entitats i 598 voluntaris i voluntàries. En total, s’han recuperat 5.375 quilograms de taronja amarga.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers és Sant Andreu, amb més de 1.100 exemplars. Sant Martí en té prop de 500; Gràcia, prop de 300; Ciutat Vella, uns 200; l’Eixample, entorn de 160, i les Corts, uns 70.