El districte de l’Eixample ha compartit en el Consell de Barri de la Sagrada Família del 26 de juny la proposta inicial del Pla d’Acció de l’Espai de Gran Afluència (EGA) de la Sagrada Família, que s’ha definit a l’entorn del temple i que defineix un model de gestió i actuació integral i transversal en aquesta zona. Una proposta de partida que ja activa i posa en marxa un primer paquet de mesures per mitigar els efectes de la gran afluència de visitants que rep.
El pla té com a principals objectius esponjar l’espai públic, regular els fluxos de visitants, impulsar la diversitat comercial de proximitat i recuperar espais per a les activitats veïnals. Uns objectius que es traduiran en diferents eixos d’actuació en matèria de mobilitat, de millora de l’espai públic i planificació urbanística, el turisme, l’activitat econòmica o la seguretat i la convivència i que es codissenyen amb la implicació del veïnat i els agents del territori.
Pel que fa a la reordenació de l’espai públic i els elements urbans existents a l’entorn de Provença, Marina i la plaça Sagrada Família, en els darrers dies ja s’ha iniciat l’actuació amb la retirada d’una guingueta de Parcs i Jardins a la plaça Sagrada Família i una marquesina de TMB anul·lada i en desús des de fa anys del carrer Marina. Així mateix, per aquests mesos de juliol i agost, el Districte ha programat la retirada de 15 jardineres ubicades al carrer Mallorca, a la vorera mar entre Marina i Sardenya i a la vorera de la plaça Sagrada Família.
També s’està avaluant la reubicació dels contenidors de la plaça Gaudí i l’eliminació de senyalització obsoleta del carrer Marina (tram Aragó-Mallorca). També està prevista la readaptació i la retirada de bancs obsolets de l’avinguda Gaudí de cara a la tardor i planificada una millora de la il·luminació de la plaça Gaudí i la plaça Sagrada Família per a finals d’any. Pel que al quiosc de València- Lepant, que el veïnat denuncia que porta temps tancat, l’Ajuntament ha fet aquesta passada setmana un requeriment al concessionari perquè compleixi amb l’obligació de tenir el quiosc obert, com a pas previ a una possible extinció i retirada del mateix en cas de persistir en una falta considerada greu.
A mig termini, el 2026, està previst soterrar línies elèctriques i retirar pals de suport de cablejat elèctric o de telecomunicacions de les voreres, unes actuacions que milloren notablement la qualitat de l’espai públic, tant per a l’endreça com per a l’accessibilitat perquè s’eliminen obstacles per als vianants. En concret, amb una dotació de 800.000 € està previst actuar al carrer de València (c. de Sardenya – c. de la Marina); carrer de València (c. de la Marina – c. de los Castillejos) i al carrer de Lepant – carrer d’Aragó. Una actuació que està prevista dins el Pla de manteniment integral en el marc del Pla Endreça.
Impulsar la diversitat comercial de proximitat
Pel que fa a l’activitat econòmica i la necessitat d’impulsar la diversitat comercial, aquest mes de juny s’ha iniciat una campanya d’estiu d’inspecció de terrasses en diverses zones de l’Eixample, entre elles les ubicades a l’entorn de la Sagrada Família i l’avinguda Gaudí. Així mateix, i amb la voluntat de seguir posant ordre i garantir la qualitat de l’espai públic, aquest mes de juliol se substituiran cinc terrasses del carrer Marina que estaven ubicades a la calçada amb un model de plataforma que va servir de prova pilot ara fa uns anys, quan la pandèmia, i que ara seran substituïdes pel nou model homologat de plataforma.
El pla també té com a objectiu l’enfortiment de l’eix comercial de l’avinguda Gaudí, amb qui s’ha iniciat el Programa Comerç a punt, d’assessorament expert per part de Barcelona Activa, i l’organització de la Fira ‘Faig Gaudí’ els dies 28 i 29 setembre. Aquesta fira d’art, artesania, il·lustració i grafisme anirà des del Recinte Modernista de Sant Pau fins a la Sagrada Família i serà la primera acció per dinamitzar l’avinguda. Així mateix, i de cara al 2025, es dotarà econòmicament el Pla Comerç Accessible Sense Barreres (CASBA), que impulsa l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i que permetrà finançar aquelles actuacions que garanteixin l’accessibilitat del comerç de proximitat.
A més, per tal de garantir el compliment de l’Ordenança dels usos del paisatge urbà (OUPU) que regula les activitats i els elements que puguin afectar el paisatge de la ciutat per tal de garantir-ne un ús respectuós, s’han avaluat 92 finques de l’avinguda Gaudí i algun carrer limítrof i s’han obert un total de 156 expedients a locals per un total de 336 incompliments de l’ordenança.
Nou grup tècnic de Coordinació i seguiment de seguretat a l’espai de la Sagrada Família
Pel que fa a la convivència i la seguretat, s’ha creat aquest mes de juny el grup de Coordinació i seguiment de seguretat a l’espai de la Sagrada Família, un grup tècnic que reuneix els diferents cossos de seguretat, la direcció de seguretat de la Basílica, Agents Cívics, representants de la Zona Bus i per associacions de guies turístics. A banda de la ja executada reordenació de les parades dels autocars turístics, hi ha previst un reforç d’Agents Cívics a la zona així com un major control de la venda ambulant per part de la Guàrdia Urbana. També es vol posar en marxa una tasca de localització i anàlisi d’elements abandonats de l’espai públic.
El pla d’acció també preveu mesures més estructurals, com l’anàlisi i millora dels accessos a les estacions de metro i el projecte d’urbanització dels carrers Provença i Marina i la seva connexió amb l’avinguda Gaudí. D’aquesta actuació s’han començat a fer uns primers encaixos i es preveu que es podrà executar a partir del 2026.
Així mateix i per recuperar espais per a l’activitat veïnal, es treballa en un projecte per completar la remodelació de la plaça Pablo Neruda, que se sumi a la urbanització que s’ha fet en aquest àmbit amb les obres del tramvia. L’objectiu és dotar l’espai de nous usos de caràcter familiar i en aquesta línia es treballarà amb el veïnat per trobar una proposta adient que s’ajusti a aquest objectiu. Entre les línies de treball també hi ha previst una anàlisi i millora de la xarxa ciclable a l’entorn de la Sagrada Família.
Participació i disseny del pla d’acció definitiu, de cara a la tardor
El Govern municipal ha habilitat la figura d’un coordinador del pla d’acció de l’EGA Sagrada Família que ha estat l’encarregat de recollir i ordenar aquestes primeres propostes per tal de disposar d’un full de ruta que orienti l’acció municipal vers a la gestió i intervenció pública als entorns del Temple.
Però el pla d’acció està previst que s’elabori de manera col·laborativa, incorporant i sumant les aportacions, informacions, propostes i estratègies que en els pròxims mesos faran agents clau del territori, com entitats veïnals i comercials. L’objectiu marcat és que a partir del novembre tingui lloc la presentació del pla d’acció de l’EGA de Sagrada Família i la consolidació dels espais de governança i seguiment. I és que el Pla inclourà propostes a desplegar a curt, mitjà i llarg termini.
Una campanya de civisme en curs adreçada als turistes
A banda s’ha informat de la Campanya de comunicació adreçada als turistes que està en marxa amb el lema principal ‘Barcelona, our home. And yours’ i el subtítol de ‘Everyone is welcome. Be respectful and you’ll be respected’, aquesta campanya conté un decàleg de set consells concrets que pretenen conscienciar les persones visitants de la necessitat de respectar les normes. Amb missatge en anglès, es recorda que el veïnat mereix un bon descans nocturn, s’apunta que la població de Barcelona està orgullosa de la seva ciutat i per això es demana als visitants que cuidin la ciutat com ho fa la mateixa població autòctona. La campanya vol insistir, doncs, en la necessitat del civisme i la no tolerància davant de conductes que representin molèsties pel veïnat.