Arriba la 199a Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni

15/01/2024 - 10:22 h

El dissabte 20 de gener al matí tornen els Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona, un dels actes més populars que es fan al llarg de l'any a a la ciutat i que està a punt de celebrar el seu bicentenari.

Coincidint amb la Festa Major de Sant Antoni, s’engega el Cicle Festiu de Sant Antoni (el 17 de gener és el dia del sant), que omple els carrers de la ciutat de diverses expressions de cultura popular, des dels Tres Tombs fins als Foguerons.

La Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona és un dels actes més arrelats, celebrat d’ençà del 1825. Està formada per nombrosos carruatges amb cavalls, ases i someres, que recorren diversos carrers del barri de Sant Antoni i del centre de la ciutat.

Enguany, la desfilada tindrà lloc el dissabte 20 de gener i començarà a les 11 hores, des del carrer de Tamarit amb l’avinguda del Paral·lel. Abans, però, a les 10.45 hores, davant de l’Escola Pia de Sant Antoni, es llegirà el pregó dels Tres Tombs, a càrrec de Francesc Fabregat, fester de Barcelona. També hi participarà el regidor del Districte, Jordi Valls, i el president del Consell del Districte, Joan Rodríguez. L’acte comptarà amb el servei d’interpretació en llengua de signes. Tot seguit, es durà a terme la benedicció dels animals.

El recorregut és el següent: carrer de Calàbria, carrer del Comte Borrell (Mercat de Sant Antoni), carrer del Parlament, ronda de Sant Pau, carrer Comte d’Urgell, carrer de Tamarit, carrer de Villarroel, carrer de Floridablanca, ronda de Sant Antoni, plaça de la Universitat, carrer de Pelai, la Rambla (descendent), carrer de l’Hospital, carrer de Maria Aurèlia Capmany, carrer de la Riera Alta, carrer de Tamarit, carrer Comte d’Urgell, carrer de Manso, avinguda del Paral·lel i plaça de Josep Puig i Cadafalch.

La desfilada s’allargarà aproximadament fins a les 13.30 hores i està formada per:

  1. Vehicles, motos i cotxes de la Guàrdia Urbana.
  2. Llancers de la Guàrdia Urbana.
  3. Representants dels Mossos d’Esquadra.
  4. Associació d’usuaris dels gossos pigalls de Barcelona.
  5. Carruatge-capella amb la figura de Sant Antoni.
  6. Genets de Sant Antoni. Portaran el Penó de Sant Antoni.
  7. Cavalls i penó en representació de les colles de Sant Medir.
  8. Carruatge oficial dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona, amb els presidents de les entitats organitzadores i autoritats.
  9. Quatre carruatges de les entitats organitzadores, amb els seus penons i banderes (Arca de Noè, Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni, Germandat de Sant Antoni Abat i Sant Antoni Comerç).
  10. Carruatges dels banderers infantils.
  11. Carruatges d’entitats de persones amb discapacitat.
  12. Carruatges de participants amb discapacitat física
  13. Carruatges de diverses associacions i partits polítics.
  14. Carruatges d’entitats i associacions barcelonines.
  15. Carruatges urbans: carrossa dels serveis funeraris, carruatge berlina acompanyant de serveis funeraris i carruatge de neteja.
  16. Carruatges en representació dels Tres Tombs de Catalunya.
  17. Genets participants muntats a cavall.
  18. Vehicles de neteja i vehicles de tancament de rua.

Com en els darrers anys, l’organització de la festa dels Tres Tombs col·labora amb l’ONG De Veí a Veí del barri de Sant Antoni en la recollida d’aliments. Del 16 al 19 de gener, s’instal·larà un carro de mercaderies dins del Mercat de Sant Antoni (carrer del Comte d’Urgell, 1), de manera que tothom qui ho vulgui hi podrà dipositar queviures que aniran destinats a l’ONG. Horari: de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.