L’any 2024 el Consell de Ciutat ha complert 20 anys, i ho ha celebrat el dilluns 11 de novembre amb un acte al Saló de Cent, presidit per Jaume Collboni, l’alcalde de Barcelona i president del Consell de Ciutat. L’acte estava obert a la ciutadania i es podia seguir en streaming, i la seva retransmissió es pot recuperar al canal de l’Ajuntament.
La celebració va comptar amb una ponència inaugural a càrrec de Quim Brugué (acadèmic de reconeguda trajectòria en el camp de la participació), qui ha confeccionat una peça que apareix en la memòria física dels 20 anys del Consell, un document que es va repartir entre les persones assistents. Després de la seva ponència, es va projectar un vídeo commemoratiu on s’explicava el recorregut històric i en el qual participaven els quatre alcaldes i l’alcaldessa que ha tingut Barcelona durant la vida del Consell de Ciutat (Jaume Collboni, Ada Colau, Xavier Trias, Jordi Hereu i Joan Clos) i membres que n’han format part.
Posteriorment, va obrir-se la reflexió en una taula rodona amb membres de quatre Consells de Ciutat convidats per l’ocasió: Cristina Saiz (Consell de Ciutat de Lleida), Daniel Zulaika (Consell Social de Donostia), Rosário Farmhouse (presidenta de l’Assemblea Municipal de Lisboa) i Montserrat Morera (vicepresidenta primera del Consell de Ciutat de Barcelona). La taula va ser moderada per Àngels Guiteras, persona de renom ciutadà amb més d’una dècada de participació en el Consell de Ciutat. Més enllà de contextualitzar la lògica de funcionament dels diferents òrgans, la taula rodona intentava identificar reptes i propostes de millora de la participació.
Per acabar, va obrir-se una ronda de preguntes i intervencions del públic assistent per tal d’expressar preguntes a les ponents, així com per aportar noves idees amb relació a la temàtica gràcies a una dinàmica participativa a través del mòbil.
Tot i les lloances corals expressades cap al Consell de Ciutat de Barcelona, ens hereu del Consell de Cent, també es va posar de relleu la necessitat de repensar algunes de les lògiques de funcionament de l’òrgan, així com els representants que el formen. Alguns d’aquests reptes són la diversitat territorial i d’orígens dels seus membres, millorar el circuit i el temps de retorn als dictàmens i menys biaix en les temàtiques que es deliberen.
Per molts anys, Consell de Ciutat!