Els cinc projectes guanyadors tenen pressupostos d’entre 50.000 i 150.000 euros i aporten solucions per fer front als reptes de la transició energètica, l’emergència climàtica, la transformació urbana, l’habitatge i la cohesió social. Es consolida la tendència de les dues edicions anteriors de ser propostes consorciades per diverses entitats, amb un enfocament transversal i una perspectiva multidisciplinària.
Els projectes són:
- Logirepak (subvencionat amb 120.000 euros i presentat per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable [Rezero] i Design by Intuition [Paka]). Logística urbana en xarxa de reutilització d’envasos per a l’alimentació fresca als mercats de la ciutat, abordant aspectes com la neteja dels envasos, l’accés a la ciutadania i l’adopció del comerç.
- RAVALoritza (subvencionat amb prop de 40.000 euros i presentat per Transfolab Bcn i Raons Públiques). Disseny participatiu i cocreació de mobiliari per a l’espai del grup de joves del Casal dels Infants del Raval com a estratègia educativa i de reciclatge de valor afegit.
- TEPAC (subvencionat amb 120.000 euros i presentat per les entitats: Batec Pol Cooperatiu per la Transició Energètica, Azimut 360 i La Fabric@). Desbloqueig dels usos dels terrats comunitaris per facilitar-hi la construcció de comunitats energètiques. Per testar-ne el funcionament, es preveu realitzar un pilot en un edifici d’habitatges de protecció oficial del barri del Bon Pastor.
- DaTALoG (subvencionat amb 115.00 euros aproximadament i presentat per la Universitat Pompeu Fabra i Ideas for Change). Data trust que permetrà, de manera participada, utilitzar dades de consum d’aigua, de llum i de gas per prendre millors decisions sobre l’accés, l’estalvi i l’impacte del consum energètic.
- RESPIRA (subvencionat amb 100.000 euros aproximadament i presentat per l’agrupació formada per Noumena Design Research Education, l’Institut d‘Arquitectura Avançada de Catalunya, l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i la Plataforma d’Entitats de les Roquetes). Busca cocrear amb el veïnat elements urbans, amb una combinació d’impressió en 3D i fresatge, que ajudin a la descarbonització i a la millora de la qualitat de l’aire.
BIT Habitat donarà a cada projecte, a més del suport financer, acompanyament tècnic, mentoria amb persones expertes i facilitació a l’accés a la tecnologia per poder desenvolupar prototips. També contribuirà a les iniciatives amb suport comunicatiu i difusió.
Actualment, estan en marxa a la ciutat un total de 17 iniciatives nascudes en el marc de “La ciutat proactiva”, a les quals s’afegeixen les 5 guanyadores de l’edició d’enguany. En total, 22 projectes innovadors impulsats gràcies a aquesta convocatòria d’ajuts des del 2020.