La descoberta de la placa ha anat acompanyada del valuós testimoni de tres persones que van treballar a la Numax: Magda Mirabet, Maria López i Carlos Gómez han volgut compartir la seva experiència sobre com van viure tot el procés de recuperació i autogestió de la fàbrica, ubicada en aquesta mateixa illa de cases.
La Numax es va dedicar sempre a la fabricació de ventiladors, dins de l’entorn industrial del barri del Poblet. Va ser fundada per uns empresaris alemanys, tot i que més tard va canviar de propietaris. A finals dels anys setanta, les condicions de treball no eren bones i, tal com expliquen la Magda, la Maria i en Carlos, va haver-hi un moment que no els van pagar i hi va haver acomiadaments.
El personal de la fàbrica, la majoria dones, van respondre amb una vaga de prop de tres mesos i van iniciar una llarga lluita per defensar els seus drets i reivindicar una millora de les seves condicions laborals. Aquest procés va culminar amb l’autogestió de la fàbrica a través d’un sistema més equitatiu. Van resistir més de dos anys i mig, però al final van haver de fer front al tancament.
El 1979, els 69 treballadors que quedaven dels 250 que formaven la plantilla van decidir plegar. Amb les darreres 600.000 pessetes que els quedaven, van encarregar a Joaquim Jordà que enregistrés el procés. Així va sorgir el documental Numax presenta…, enregistrat el 1980. El 2004, el mateix Joaquim Jordà va voler saber què se n’havia fet i ho recull en un segon documental, sota el títol de Vint anys no és res.
Enguany, dins del programa d’activitats del 8M de l’Eixample, el Casal de Barri Ateneu El Poblet projectarà aquests dos documentals els propers 31 de març i 14 d’abril, respectivament. Després de la projecció, s’obrirà el debat a tot el públic assistent.
La reivindicació del nom a favor de les treballadores mobilitzades de l’antiga fàbrica Numax és una iniciativa de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família i culmina tot un procés de lluita i participació veïnal, iniciat el 2016, que ha permès urbanitzar aquest interior d’illa com a espai verd i de jocs infantils, així com recuperar la memòria de l’antic cinema Niza o aconseguir l’Ateneu El Poblet. A partir d’ara, la memòria d’aquest espai també queda recollida en un plafó informatiu.
L’acte ha estat organitzat per l’AVV Sagrada Família, el Casal de Barri Ateneu El Poblet, la Comissió de Memòria Històrica Ateneu El Poblet, l’Espai 210, el Centre Cívic Sagrada Família, l’Eix Jove i les entitats del Consell de les Dones de l’Eixample amb el Districte de l’Eixample. Ha comptat amb diverses actuacions per commemorar el 8 de març: la lectura del tradicional manifest del 8M, que enguany ha anat a càrrec del Casal de Barri Espai 210 i ha tractat “El desig irrefrenable de llibertat” sobre el lliure desenvolupament de la llibertat sexual de les dones en tota la seva diversitat, una sessió de poetry slam, l’espectacle teatral ‘Yerma’ i un pilar feminista a càrrec de la colla Castellera de la Sagrada Família.