El diumenge 25 de setembre, el passeig de Gràcia celebrarà els 200 anys de la col·locació de la primera pedra. En aquesta jornada festiva que s’emmarca dins les Festes de la Mercè, el passeig acollirà el Matí Bastoner, una Ballada de Gegants Modernistes i tots els actes que conformen el Correfoc.
Ballada de Gegants Modernistes
Fixeu-vos-hi bé. Les parelles participants són gegants noucentistes o modernistes, com els barcelonins i barcelonines que van viure ara fa 200 anys. Hi trobareu els Gegants Americanos de Sitges, nous de Torredembarra, nous d’Argentona, nous de Sallent, de la UAF de Valls, de Rubí i l’Antoni Gaudí de Riudoms però també hi trobareu figures de la ciutat com els Gegants de la Pedrera, els de Gràcia, la Crespinella, l’’Ocellaire de l’’Eixample i en Gaudiamus del Coll.
Però atenció! Aquí no hi haurà cap cercavila. La proposta és que sigui la ciutadania la que passegi per anar descobrint els gegants i gegantes participants, que aniran fent les seves danses davant d’edificis emblemàtics. Per fer-ho més fàcil, el grup d’animació Xarop de Canya iniciarà una desfilada a les 11.00 hores des del Palau Robert amb la idea de presentar els participants i convidar tothom a recórrer el passeig. Hi haurà diversos personatges vestits d’època i una banda molt animada.
Matí Bastoner
Un altre dels actes que celebraran el bicentenari del passeig de Gràcia serà el Matí Bastoner. Es tracta de l’exhibició i la cercavila de les colles bastoneres de la ciutat, provinents d’alguns dels barris, com Gràcia, el Gòtic, el Clot o el Poble-sec. Aquesta és l’única ocasió en tot l’any per veure-les plegades.
En aquest cas, les colles actuaran en estàtic al passeig de Gràcia i aniran fent els seus lluïments mentre sonen les gralles, els flabiols, els tabals i altres instruments tradicionals. No us perdeu aquesta oportunitat de recórrer el passeig tranquil·lament mentre gaudiu de les singularitats de cadascuna de les colles.
El Correfoc
La nit més diabòlica de tot l’any és a punt d’arribar. Les darreres hores de llum del dia serveixen de preludi per a la festa del foc, que culminarà amb el Correfoc de la Mercè.
En primer lloc, mentre les colles de diables i bèsties de foc de la ciutat es van preparant per llançar espurnes, els seus acompanyaments musicals anuncien als quatre vents la seva arribada imminent amb la Tabalada (17 h), que sortirà del carrer del Rosselló i anirà fins a Aragó. Allà, a les 18.30 h, s’iniciarà el Correfoc Infantil, que pujarà fins al carrer del Rosselló.
Aquest acte està pensat especialment per als més menuts. És un acte adequat on els petards són menors, però on la festa també està assegurada. Tot i així, cal gaudir d’aquest instant fascinant amb totes les precaucions: amb roba de màniga llarga, pantaló llarg i alguna gorra o caputxa que cobreixi el cap, tot de cotó. També cal portar un calçat còmode i mantenir una distància prudent amb els diables i les bèsties, especialment si és la primera vegada que s’hi participa. A més, pot ser una bona idea portar ulleres de seguretat i taps per a les oïdes.
Amb el llançament d’un petit castell de focs i després de la Tabalada Infernal (20.00 h) i la Ceptrotada (20.25 h), a les 20.30 h s’obrirà la Porta de l’Infern i començaran a sortir-ne els diables i bèsties de foc més temuts de la ciutat. Són més de seixanta formacions provinents de la majoria dels barris de Barcelona. En aquest cas, les colles sortiran de la Porta de l’Infern ubicada al capdamunt del passeig i baixaran llançant coets, carretilles i petards de tota mena mentre el públic se submergeix en les espurnes.
Per molts anys, passeig de Gràcia!